Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Nomu riba svježi wasabi, a na nigiri stavlja masnu tunu generala Gotovine. U travnju otvaraju u Novigradu i Zadru

nomu-g

Nigiri u zagrebačkom fusion restoranu Nomu smještenom ulaz do Carpaccia u Teslinoj ulici, postao je jedan od najboljih u Zagrebu i Hrvatskoj. Nigiri dolazi na stol mlak, temperature ljudske kože, baš kako treba. Riža je mekana, ali čvrsta, a konzustencija kompaktna. Omjer riže i ribe je optimalan: riba lagano prekriva rubove riže. A sama kvaliteta tune je spektakularna. Nomu svoju plavu tunu kupuje od tvrtke Pelagos generala Gotovine.

Masna plava tuna doslovno se topi na jeziku i ostavlja dugi, raskošni okus. Prije posluživanja sushija, ljubazna konobarica na stol donosi svježi wasabi, koji se riba pred gostima. Svježi wasabi razmjerno je skup uvozni sastojak, koji nema baš nikakve veze, osim zelene boje, s wasabijem iz tube. Wasabi iz tube, kakakav se koristi u 99 posto hrvatskih sushi restorana, zapravo je obojani hren. Pravi wasabi pun je floralno cvjetnih, slatkih aroma. Vrhunska toro tuna i svježi wasabi čine sadašnju verziju Nomua zaista prvorazrednom. Nomu je otvoren prije više od godinu dana na Trgu bana Jelačića, kao neobična kombinacija vinoteke, pršutane i sushi bara.

nomu-wasabi

Pršuti, uključujući belottu, od početka su bili izvrsni, vinska karta jedna od najopsežnijih u Zagrebu, ali je sushi bio u najboljem slučaju prosječan. Lanjskog proljeća Nomu se preselio u Teslinu ulicu, a kvaliteta sushija i fusion jela počela je rasti, skupa s brojem gostiju. U kasno ljeto na Nomuovoj je terasi katkad bilo teško pronaći stol. Vlasnik Nomua, talijansko hrvatski ugostiteljski veteran Alex Nardin, vjerojatno potaknut dobrim rezultatima, odlučio je napraviti ključni korak naprijed, pa je počeo nabavljati zaista vrhunsku robu, poput Gotovinine tune, svježeg wasabija, ili malih bretonskih hlapova.

Nardin je istodobno za glavnog chefa doveo Nepalca s višegodišnjim iskustvom iz glasovitog Nobua, pa tako Nomu sada servira i klasični, glazirani crni “bakalar”, potpisno Nobuovo jelo: black cod topi se u ustima i uistinu je neodoljiv, kao i rep malog hlapa u umaku od oklopa hlapa, poslužen s lagano zagrijanim špinatom s kozicama. Vinska karta sadrži najmanje tri stotine etiketa, a uskoro će se još povećati. Na čase se toči pet šampanjaca, uključujići elegantni Paillardov Premier Cru. Alex Nardin na proljeće bi trebao otvoriti Nomu u Novigradu i u Zadru. Ručak u Nomuu na predzadnji dan prošle godine uistinu je bio odličan. No, Nomu hitno, dakle danas, mora otisnuti nove menije, jer na meniju koji smo dobili nije bilo ni tora, ni crnog. “bakalara”, ni hlapa sa špinatom i kozicama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.