Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ROMERQUELLE PROGLAŠAVAJU POBJEDNIKA Restoran 2022. godine je rovinjski Cap Aureo sa 144 boda

restoran-godine-2022-01-cap-aureo

Hrvatsko-malteški chef Jeffrey Vella osvojio je dvostruku krunu. Vella je trijumfirao u izboru za Chefa godine s 92 boda prednosti, a njegov Cap Aureo pobijedio je u izboru za Restoran godine. Cap Aureo dobio je 144 boda, šest više od Neba Denija Srdoča: bitka za prvo mjesto u ovom se izboru odvijala doslovno do slanja zadnjih glasačkih listića.

Cap Aureo restoran je visoke kuhinje, smješten u rovinjskom hotelu Grand Park. Cap Aureo pokazuje u čemu se razlikuju fine dining i moderna visoka kuhinja. Moderna visoka kuhinja bavi se istraživanjem krajnjih mogućnosti pojedinih sastojaka, osobito onih važnih za podneblje u kojem se pojedini restoran nalazi.

Pršut od bundeve, carpaccio od tartufa s ukiseljenim tartufima i minimalistički istarski bouillabaisse s triljom, škampima i oyster leafom samo su neka od najuspjelijih inovativnih jela koja predstavljaju Vellinu poetiku, ambicije i tehničku superiornost.  Sličnih je jela relativno mnogo, jer Cap Aureo mijenja jelovnike najmanje sedam ili osam puta godišnje. Zapravo, jedini ozbiljniji prigovor hrani u Cap Aureu jest što restoran nema potpisno jelo, što je, međutim, posljedica stalne, svakodnevne proizvodnje novih recepata. Cap Aureo ima veoma dobru vinsku kartu kad je riječ o šampanjcina, istarskim nišnim vinima i donekle prirodnim vinima.

Servis je od otvaranja do danas značajno napredovao, a ukupni dojam dosta čvrsto govori da je Cap Aureo jedan od tri ili četiri najbolja restorana u Hrvatskoj. Zbog svega toga prilično je nevjerojatno da Cap Aureo nema Michelinovu zvjezdicu: Jeffrey Vella definitivno kuha na nivou dvije zvjezdice.

Römerquelle – Pouzdan partner vrhunske gastronomije

Romerquelle je jedan od najomiljenijih brendova mineralne vode na gastronomskoj sceni. Uz optimalnu nutritivnu kombinaciju sastojaka, tome doprinosi i elegantan dizajn boce za savršeno iskustvo ispijanja.

Pravila izbora

Restoran godine biraju profesionalci iz ugostiteljske industrije: chefovi, investitori, menadžeri, novinari. Svatko može glasati za pet restorana. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda. Nitko ne smije glasati za restoran s kojim je financijski povezan.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.