Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Horvat jučer nam je servirao kišni oblak, s kojeg je bijelo maslinovo ulje kapalo po kamenici s kavijarom

theatrium-g

Zagrebački su restorani ovih dana toliko prepuni da se POS uređaji prvo čude pa pogrbljuju i povremeno otkazuju pod opterećenjem sve većeg broja sve viših računa. Pa ipak, ni te zaista goleme gužve pojedine chefove, poput Filipa Horvata, ne sprečavaju da nastave eksperimentirati.

Danas smo u Theatriumu ručali s Petrom i Ivanom Lekom, vlasnicima istarskog Bastiana, jednog od najuspješnijih novih vinskih projekata u Hrvatskoj. Theatriumovi su nas konobari ponudili jelom kojeg još nema na meniju. Radi se o kamenici s Prunierovim kavijarom, iznad koje je instaliran snježnobijeli, prozračni oblak od maslinova ulja. Ulje polako kaplje po kamenici i njenom tanjuru.

theatrium-kamenica

Horvatova kamenica s oblakom vizualno je najspektakularnije jelo koje se trenutno može naručiti u Zagrebu. Riječ je, naravno, o posveti braći Rocca, koje Filip Hrvat jako poštuje.  Osim što se radi o vizualno senzacionalnom tanjuru, Horvatova je kišna kamenica naglašeno jodirana, graciozna i raskošno bogata, zahvaljujući većoj količini vrhunskog kavijara.

Radi se, definitivno, o jednom od najljepših i najukusnijih jela koje smo ove godine probali u Hrvatskoj. Moramo biti pošteni: od tri kamenice s kišnim oblakom jedna nije uspjela; oblak je bio premali pa se raspao na nosaču. No, u pubovskoj gužvi koja je jučer vladala u Theatriumu, morali smo imati razumijevanja za dvotrećinski postotak realizacije kišnog oblaka. 

Osim genijalnih kamenica pod oblacima, danas smo još probali jedan od najboljih tartar bifteka u Zagrebu, koji se poslužuje s kućnim čipsom od imotskog krumpira, elegantni Wellington od bijele ribe i dva klasična Horvatova bistronomska jela: rižoto s biftekom, i rižoto s hobotnicom i ježincem.

Filip Horvat i danas je potvrdio status najuspješnijeg hrvatskog gastronomskog žonglera, koji iz dana u dan efektno balansira između bistronomije i moderne visoke kuhinje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.