Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I VIVAT BIRAJU VINO GODINE U žestokoj konkurenciji tri su vina podijelila deseto, deveto i osmo mjesto

Hrvatska vinska scena iz godine je u godinu sve dinamičnija. O tome svjedoče medalje s međunarodnih natjecanja, ali i raznolika stilska usmjerenja. Izbor Vina godine Kulta Plave Kamenice iz godine u godinu registrira trendove u hrvatskoj vinskoj industriji koji se, hvala Bogu, mijenjaju u dobrom smjeru.

Primjerice, niz vinarija, koje prije pet godina nisu ni razmišljale o organskom uzgoju, danas konkuriraju za ekološku markicu. Vinska je industrija, budimo realni, jedna od najnaprednijih i najefikasnijih u Hrvatskoj. Posebno je važno, i zapravo fascinantno, da je hrvatska vinska industrija iz pandemijske krize izašla snažnija i kreativnija, što se vidi po najnovijim kretanjima na domaćoj vinskoj sceni, o kojima ćemo pisati u novom Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice, koji izlazi krajem siječnja 2023. godine. Ovogodišnji, šesti po redu izbor Vina godine godine Kulta Plave Kamenice, spada među najnapetije dosad, o čemu svjedoči činjenica da su tri vina podijelila deseto, deveto i osmo mjesto.

Vino godine za 2022.

10-do 8 mjesto

Šember 96, Brut, Plešivica, 20 bodova

Šemberov 96 iz prastarog vinograda Baba Draga jedan je od najoriginalnijih hrvatskih pjenušaca, s vibrantnom teksturom radikalnom, kiselom strukturom i vrlo dugim, autentičnim okusom. Šemberov 96 simbolički označuje prelazak ove plešivičke vinarije iz konvencionalne u autorsku prirodnu proizvodnju. Ovih smo dana probali 97, koji se bitno razlikuje. Ima veće tijelo i doima se zrelijim i težim. Što je sve u redu, jer obitelj Šember želi da njihova vina odražavaju karakter terroira i svake pojedine berbe.

Saints Hills Dingač ET 2016. Pelješac – 20 bodova

Ovo briljantno vino nije se uspjelo kvalificirati na više mjesto vjerojatno i zato što ga skoro nitko nije probao. Naime, ET Dingač Ernesta Tolja, koji je dobio 97 bodova u Wine Enthusiastu, vino je koje se gotovo nigdje ne može kupiti, i koje sasvim rijetko dolazi na restoranske vinske karte. Radi se u gustom, teškom, ali svježem i elegantnom plavcu, koji pokazuje kako bi trebala izgledati moderna crna vina iz južne Hrvatske.

Ipša, Santa Elena, Malvazija, 2018. Istra

Ipšina bijela vina već dugo spadaju u najuži regionalni i nacionalni vrh. Malvazija Santa Elena iz 2018. dosad je vjerojatno najuspjelije vino poznatog maslinara, tartufara i bivšeg političara iz Oprtlja. Santa Elena iz 2018. uljasta je, višedimenzionalna, bogata, i jako duga na aftertasteu.

Sponzor izbora za Vino godine

vivat1

Stalni pokrovitelj izbora Vina godine zagrebački je Vivat, jedna od najvećih distribucijskih kuća u Hrvatskoj. Vivat postoji gotovo trideset godina, a danas, uz niz hrvatskih vinarija, zastupa velike svjetske kuće poput Antinorija, Masija, Taittingera, Lustaua, Weiningera, Loimera, Krachera, i Sattlera. Vivatove vinoteke u Martićevoj i Folnegovićevoj ulici u Zagrebu spadaju među sama središta hrvatskog vinskog života.

Pravila izbora

Vino godine bira dvadesetak hrvatskih sommeliera i vinskih novinara. Svatko može glasati za pet najboljih hrvatskih vina. Prvoplasirano vino dobiva 10, drugo 8, treće 6, četvrto četiri, a peto dva boda. Nitko ne smije glasati za vinariju s kojom je financijski povezan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.