Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pinot Bianco Vorberg 2016. Cantine Terlan vibrantni je dokaz da bijeli pinot može davati velika vina

cantina-terlano-vorberg-pinot-bianco

Cantina Terlano najvažnija je velika vinarija u Južnom Tirolu. Cantina Terlano, utemeljena 1893. godine, danas okuplja više od 140 vinogradara, koji obrađuju oko 200 hektara uglavnom vrhunskih vinograda, i proizvode oko milijun i pol butelja godišnje. Najvažnije su sorte sauvignon, bijeli pinot i crni pinot.

Terlanska prestižna zadruga u Hrvatskoj je najpoznatija po luksuznom sauvignonu Quartz i po živahnom, dvostruko jeftinijem sauvignonu Winkl. Quartz i Winkl prije mnogo je godina uvozilo Vino.hr. Danas vina iz Terlana uvozi Lu-Ma Ekskluziv, sve agilniji distributer s veoma lijepom vinotekom u zagrebačkim Vrbanima.

Lu-Ma Ekskluziv uvezla je jedno od najprepoznatljivijih terlanskih vina, Pinot Bianco Vorberg, i to iz berbe 2016. Ovdje prvo valja reći da je bijeli pinot u Hrvatskoj nezasluženo podcijenjen. Tek nekoliko vinara, poput Dvanajščak-Kozola u Međimurju, Iločkih podruma u Podunavlju, i Klaudija Tomaza u Istri, vinificira relevantan bijeli pinot. Međutim, bijeli pinot igra važnu ulogu u kupažama nekih od najboljih plešivičkih vina, poput Tomčeva Maranyja. Bijeli pinot je, definitivno, sorta kojoj treba posvetiti puno više pozornosti, zbog njene sočnosti, tijela, cvjetnih aroma i mogućnosti i odležavanja.

Važno je reći da bijeli pinot sjajno podnosi visoke alkohole. Vorberg Riserva iz 2016. godine živi je primjer visokoalkoholnog, odležanog i fascinantnog bijelog pinota. Radi se o vinu koje ni nakon šest godina nije izgubilo primarne arome livadnog cvijeća, ali u njegovom bouquetu sada dominiraju vrlo zrele crvene jabuke i vinogradarske breskve. Tekstura je nevjerojatna: kao da pijete maslinovo ulje ili rastopljeni maslac, ali s puno svježine.  Struktura je linerarna, ali čvrsta, s naglašenom kiselinom; u Alto Adigeu sva bolja vina pršte kiselinama. Okus je dug i impresivan. Ovako raskošno vino želite piti uz jastoge, kamenice u tempuri, sirove škampe i najfiniju bijelu ribu, koja nije previše jodirana. Ili uz teleće kotlete ili cijelo pečeno pile.

Ne znamo hoće li hrvatska vinska publika prihvatiti Vorberg, vino od sorte koju skoro nitko ne voli. Ali, bijeli pinot Vorberg Cantine Terlano u ovom je trenutku jedno od najboljih bijelih vina iz sjeverne Italije koja se mogu kupiti u Hrvatskoj,

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.