Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jučer je počela sezona novog beaujolaisa. Chateau des Maladrets uobičajeno je lakopitak i veseo

beaujolais

Podsjetimo na osnovne činjenice. Beaujolais Nouveau pušta se u prodaju trećeg četvrtka u studenom. Moda Beaujolais Nouveaua nastala je u Lyonu prije sedamdesetak godina, da bi se trend ispijanja ovog mladog vina, uz snažnu pomoć marketinške industrije, proširio po cijelom svijetu. Mladi beaujolais dosegnuo je vrhunac prije četvrt stoljeća, a njegov najpoznatiji proizvođač bio je Goerges Deboeuf.

Mladi beaujolais proizvodi se karboničkom maceracijom cijelih grozdova od sorte gamay. Tijekom karboničke maceracije nastaje izoamil acetat, odgovoran za arome i okuse voćnih žvakaćih guma, tipične za novi beaujolais.

beaujolais-1

Osim mladih vina, u regiji Beaujolais proizvode se i cru vina, koja mogu biti veoma ozbiljna i vrijedna srednjeg odležavanja. Postoji i bijeli beaujolais, koji se vinificira od chardonnaya i aligotea.

Chateau des Maledrets, kojeg u Hrvatsku već godinama uvozi Vivat, pouzdano je, zabavno vino puno voćnih aroma, koje nikad nije vodenasto i isprano kao neki drugi mladi beaujolaisi. Chateau des Maladrets, koji nosi oznaku Beaujolais Villages, što predstavlja kvalitativno viši rang od Beujolais Nouveau, fino se pije kao aperitiv, ali i uz pečene kestene, pečenu piletinu, juhu od buče ili, recimo, laganije verzije sarme.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Jučer je počela sezona novog beaujolaisa. Chateau des Maladrets uobičajeno je lakopitak i veseo

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min