Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kult Plave Kamenice i Romerquelle najavljuju novo, šesto izdanje izbora za Restoran godine

Ovaj tjedan počinje novi, šesti izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine koji ove godine organiziramo u partnerstvu s brendom Romerquelle. Do kraja tjedna naši će birači dobiti glasačke upitnike za izbor Restorana i Chefa godine.

Godišnji izbori Kulta Plave Kamenice specifični su po tome što u njima sudjeluju isključivo profesionalci iz restoranske industrije i iz medija koji prate restoransku industriju. Dosadašnji izbori Kulta Plave Kamenice za Restoran godine i za Chefa godine prilično su precizno reflektirali najvažnija kretanja na hrvatskoj gastronomskoj sceni.

U prethodnim su izborima dominirala dva ili tri restorana, koji su tih godina osobito značajno obilježili nacionalnu gastronomiju. Ove je godine, kako smo napisali i u najavi izbora za Chefa godine, situacija puno kompleksnija.

Prvo, nijedan novi restoran nije dobio Michelinovu zvjezdicu. Drugo, pojedini restorani s Michelinovom zvjezdicom nisu na istoj razini kao prijašnjih godina, a barem jedan radi bez profesionalnog glavnog chefa. Treće, određeni fine dining restorani koji nemaju zvjezdicu dosegli su iznimno visoku profesionalnu razinu, i to po međunarodnim standardima, bilo da je riječ o izboru sastojaka, kuharskim tehnikama ili vinskoj karti .

Stoga bi ovogodišnji izbor za Restoran godine mogao biti najnapetiji dosad.

1. Žiri

Restoran godine, kao i Chefa godine, bira četrdeset do pedeset profesionalaca iz restoranske indsutrije. Riječ je o chefovima, restoraterima i novinarima koji prate restoransku scenu. Ni jedan birač ne smije glasati za restoran u kojem radi, ili u kojem ima vlasničke udjele.

2. Sustav glasanja

Svaki član žirija glasa za pet restorana. Prvi restoran dobiva 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4, a peti 2 boda. Kult Plave Kamenice predlaže listu kandidata za Restoran godine, ali ta je lista otvorena, što znači da svaki član žirija može glasati za bilo koji restoran koji nije na listi i dodijeliti mu glasove po navedenom sistemu.

3. Dosadašnji pobjednici u izboru za Restoran godine

2017. Pelegrini, Šibenik

2018. Pelegrini, Šibenik

2019.Pelegrini, Šibenik

2020. Boškinac, Novalja

2021. Nav, Zagreb

4. Sponzor

Ovogodišnji ekskluzivni sponzor izbora za Restoran godine mineralna je voda Romerquelle. Romerquelle je prirodna mineralna voda s visokim postotkom kalcija. Ona izvire na dubini od 250 metara, blizu austrijskog grada Edelstala. Romerquelle na njemačkom znači rimski izvor, što ukazuje na više od 2000 godina korištenja  vode iz izvora kraj Edelstata.

5. Lista kandidata za Restoran godine 2022.

(poredak na listi namjerno je nasumičan, bez hijerarhijskog kriterija)

Carpaccio, Zagreb

carpaccio-izbor

Noel, Zagreb 

Agli Amici, Rovinj

Theatrium, Zagreb

Nebo, Rijeka/Opatja

Plavi podrum, Volosko/Opatija

Cap Aureo, Rovinj

San Rocco, Brtonigla

Pergola, Zambratija

Dvor, Split

360, Dubrovnik

360-kandidati

LD, Korčula

Nav, Zagreb

Pelegrini, Šibenik

pelegrini

Zinfandel’s, Zagreb

zinfandel-izbor

Tekka, Zagreb

tekka

Marina, Novigrad

Alfred Keller, Mali Lošinj

Monte, Rovinj

ManO2, Zagreb

Korak, Plešivica/Zagreb

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.