Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nikad u Hrvatskoj nismo mogli kupiti uvozno vino s Decanterovom platinom i 97 bodova za samo stotinjak kuna. Dok se nije pojavio Mazas Roble

Decanterovih 97 bodova jako je puno i ima vrlo specifičnu težinu u vinskoj industriji. Vina od 97 bodova uglavnom pripadaju višem rangu cijena od tridesetak do 300 eura ili mnogo skupljim, pogotovo kad je riječ o razvijenim europskim vinskim zemljama  No, ove je godine na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama španjolski Mazas iz 2020. godie osvojio 97 bodova i platinastu medalju.

E sada, Mazas iz 2020. u zagrebačkom Vivatu košta točno 105 kuna. Bodegas Mazas relativno je nova vinarija. Osnovana je 2009. godine u regiji Toro kad je Toro, prije svega zbog Termanthie i Numanthie, postao jedna popularnijih svjetskih vinskih apelacija. Toro se nalazi u jugoistočnom dijelu provincije Zamora i ima oko 6000 hektara vinograda.  Ljeta su ekscentrično vruća, dok su zime, prije klimatskih promjena, bile brutalno hladne.  U Toru se uzgajaju tempranillo, koji se ondje zove tinta de toro, garnacha i nekolko bijelih sorti. Toro je postao svjetski poznat po moćnim crnim vinima, koja nisu jeftina.

Mazas Roble zapanjujuće je jeftin za svoju kvalitetu. Mazas Roble, vino napravljeno od tempranilla i garnache, jedna je od najintenzivnijih voćnih bombi koje smo probali u novije vrijeme. Mazas Roble prepun je aroma crnog i crvenog, zrelog i prezrelog , neodoljivo slatkog voća, koje je uokvireno u nešto dima. Riječ roble, naime, znači hrast, a termin roble koristi se za mlada vina, koja su određeno ali ne predugo vrijeme provela u hrastovim bačvama.

No, Mazas nije o hrastu nego o strahovito snažnoj koncentraciji voća, kraj koje 14.5 a možda i 15 posto alkohola prolazi nezapaženo. Mazas je u ustima jednako intenzivan kao na nosu: okusi su tamni, voćni, čokoladni, i gotovo da vrište. Riječ je o zaista neobičnom vinu, koje bismo zbog intenziteta tamnog voća najradije pili uz klasični roštilj ili krvave bifteke. Mazas, naravno, ima i dosta tanina, no oni padaju u drugi plan zbog njegove voćnosti.

Mazas iz 2020. izvrsno je, visokokomercijalno vino, koje će biti još mnogo bolje za pet ili šest godina, kad se zaokruži i postane višedimenzionalno. No Mazas se može piti odmah i predstavlja potpuno nevjerojatnu vrijednost za novac. Mazas uvozi zagrebački Vivat. U ponedjeljak smo kupili četiri buteljke u Vivatovoj vinoteci u Martićevoj. Da smo bili s autom, kupili bismo najmanje dvanaest boca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.