Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tedi Chiavalon u utorak je u Vivatu predstavio novo, srednje pikantno Mlado. A vlasnik Vivata Boris Ivančić postao je nono par minuta prije prezentacije

Ovo je trebao biti rutinski izvještaj s tradicionalne promocije novog ulja vodnjanske uljare braće Chiavalon. Chiavaloni već godinama u zagrebačkom Vivatu predstavljaju svoj brend Mlado. Radi se, kako ime kaže, o prvom ovosezonskom, katkad vrlo intenzivnom maslinovu ulju, koje se iz godine u godinu razlikuje, i koje plijeni šarmom i aromama.

Međutim, pola sata prije početka prezentacije, negdje oko pola šest, vlasniku Vivata Borisu Ivančiću zavibrirao je mobitel.Ivančić je dobio poziv iz rodilišta; njegova je kćerka upravo rodila malu Sofiju: gospođa i gospodin Ivančić prvi su put postali baka i djed, a predstavljanje izvrsnog novog maslinova ulja dijelom se pretvorilo u proslavu rođenja prve Ivančićeve unuke.

chiavalon-mlado

Ni Tedi Chiavalon nije se mogao suzdržati, nego je usred tehničkog govora o značajkama ove maslinarske godine, morao izgovoriti nekoliko spontanih, jako srdačnih rečenica o vlasniku Vivata i njegovoj unuci.

Samo Mlado iz 2022. bitno se razlikuje od Mladog iz lanjske godine. Lani je Mlado bilo blago i zamalo elegantno. Ove je godine Chiavalonovo Mlado napravljeno pretežno od bjelice, koja je dozrela najranije u živom sjećanju vodnjanskih maslinara, kao i od manjeg postotka buže i rossignole. Visok udio bjelice u Mladom znači da je ulje pikantno, intenzivno i gorko.

No, Tedi Chiavalon smatra da će bjelica iz dana u dan postajati još intenzivnija i pikantnija, jer se plodovi upravo suše od velikih rujanskih kiša. Što se ove godine dogodilo u vodnjanskim maslinicima? Kiša nije padala mjesecima, pa su masline u kolovozu bile iznimno male “skoro kao zrna riže” kazao je Chiavalon.

Onda je u rujnu palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, što predstavlja polovicu svih dosadašnjih ovogodišnjih padalina u Vodnjanu. Pa su sitne masline naglo nabubrile. “Činilo nam se da će randman biti nizak a ulje razvodnjeno,” sjeća se Chiavalon. Umjesto toga, randman je ove godine ekscentrično visok, a ulje intenzivno, aromatično, voćno i srednje pikantno.

“Mislim da se radi o jednoj od najboljih berbi unatrag dosta godina,” poantirao je Tedi Chiavalon. “Moram priznati da baš ne razumijemo kako se i zašto ovo dogodilo, no berbu, koja je po klimatskim značajkama nesumnjivo ekstremna, možemo označiti uistinu izvrsnom.” Svatko tko voli snažna, nesputana, živa maslinova ulja uživat će u Chiavalonovom Mladom. Nadamo se da ćemo ovo izvrsno ulje odmah vidjeti na stolovima što više zagrebačkih, istarskih i kvarnerskih restorana. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.