Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orahovički Zeleni silvanac drastično se promijenio. Nabolje.

Prije desetak i više godina Stari kotač u Prečkom držao je samo jedno buteljirano vino. Orahovački zeleni silvanac. Staro, obiteljsko vodstvo Starog kotača nije vjerovalo u buteljirana vina, maslinovo ulje ni dobar kruh, što ih je na kraju dovelo do gubitka potencijalno najbolje i nesporno najautentičnije zagrebačke roštiljarne svog vremena.

Kako smo obožavali roštilj u Starom kotaču a nismo htjeli piti njihova grozna otvorena vina ni točeno Ožujsko, bili smo prisiljeni popiti doista velike količine orahovačkog Zelenog silvanca. Koji je u ono doba bio polusuh, dakle definitivno presladak za roštilj, ali sasvim pitak i korektan. Zeleni silvanac postao nam je, silom prilika, obavezna vinska lektira. 

Orahovačka vinarija u međuvremenu se drastično promijenila, pogotovo otkako je podrum preuzeo još relativno mladi enolog Luka Radiček, koji je posao naučio s Korlatima, najstandardnijem hrvatskom crnom vinu koje se prodaje u supermarketima.

Orahovica je uvela premium brend Martin Albus koji je odmah skupio nešto Decanterovih medalja, a popularni se Zeleni silvanac i dalje prodaje u visokim buteljama za rizling s etiketom koju nije baš najlakše pročitati. Ali, prodaje se toliko dobro da Uprava Orahovice ne želi mijenjati etiketu. I prodaje se usprkos zaista dramatičnoj restilizaciji zelenog silvanca, vina koje je ključni identitetski element Vinarije Orahovica.

Silvanac je njemačka i alzaška sorta neutralna mirisa, ali relativno visokih kiselina. Silvanac, nadalje, može dosegnuti solidan alkoholni potencijal.  I što je Luka Radiček napravio u najnovijem izdanju Zelenog silvanca, onom iz 2021. godine?Radiček je proizveo nepretenciozno, jednostavno dobro vino punog tijela, sa solidnim viskozitetom i 13,5 posto alkohola, koje je istodobno ekstremno svježe poput uspjelog sauvignona iz sjevernih vinogorja.

Novi orahovački Zeleni silvanac vino je koje odlično ide uz rižoto, kozje i ovčje sireve, dimljenu ribu, dimljene školjke, ali i sushi. Na proljeće će se fino slagati s prvim šparogama.  S obzirom na prilično nisku cijenu koja se kreće oko 50 kuna, orahovački Zeleni silvanac iz 2021. jako je dobra vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.