Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GLEDALI SMO U epizodi Zero Waste Chefa posvećenoj Hrvatskoj sa cheficom Anom Grgić Tomić, glavne zvijezde su škampi

Zero Waste Chef i Ana Grgić Tomić Zero Waste Chef je serija koju vodi energični i simpatični Diego Garcia Vega. Diego je mladi biolog i aktivist koji želi istaknuti važnost i probleme cjelokupnog prehrambenog lanca. Njegov cilj je potaknuti gledatelje na smanjivanje otpada hrane, korištenje svih svojstava namirnice i odgovorna proizvodnja hrane kojom se čuva priroda. U svoj životopis Garcia može dodati i otvaranje Zero Food Waste UCL s kojim pokušava distribuirati hranu beskućnicima, a koja ne zadovoljava “savršene” uvjete mnogih supermarketa i restorana.

Također, Garcia je surađivao s UN-om na Jamajci i Panami kako bi očuvao morsku bioraznolikost. U prvoj sezoni Zero Waste Chefa gostovali su gotovo ekskluzivno chefovi s Michelinovim zvjezdicama koji prednjače u kuhanju s posebnom brigom za očuvanje prirode i namirnica. Tako je u prvih osam epizoda Diego Garcia posjetio Portugal gdje je razgovarao s Rui Paulaom (dvije zvjezdice), Švedsku i Niklasa Ekstedta (jedna zvjezdica i stažiranje u elBulliju), Amass u Kopenhagenu, jedan od najradikalnijih zero waste restorana na svijeteu, La Tasqueriu u Madridu (jedna zvjezdica), Poljsku i Modesta Amara (prva zvjezdica u Poljskoj), De Kas u Amsterdamu (jedna zvjezdica), Eszter Palagyi u Budimpešti (jedna zvjezdica) te Norvešku i Heidi Bjerkan (jedna zvjezdica).

U drugoj sezoni, koja se počela emitirati ovih dana, Garcia i njegov tim posjetili su Hrvatsku kako bi učili o bogatstvu Jadranskog mora. Za vodiča su odabrali su glavnu cheficu zagrebačke Esplanade Anu Grgić Tomić. Esplanade već godinama u partnerstvu s World Wild Foundationom sudjeluje u globalnoj inicijativi za smanjenje otpada i smanjenje utjecaja restoranske industrije na okoliš. Ana Grgić je i ambasadorica projekta Fish Forward koji se bavi tranzicijom na održivo ribarstvo i očuvanje podmorja. Grgić je Garciji pokazala Sveti Juraj, mjestašce u blizini Senja odakle nabavlja škampe za Esplanadine restorane.

Škampari su timu Zero Waste Chefa pokazali kako se odgovorno love škampi, gastronomski najkvalitetnija hrvatska namirnica. Na jugu u blizini Trogira Tatiana je predstavila stare lokalne recepte koje su stanovnici koristili kad nije bilo ribe, poput rižota kuhanog s temeljcem od morskog kamena. Dalje na jugu Garcia je posjetio malostonsku farmu kamenica, jednog od ekološki najprihvatljivijih morskih plodova. 

U Zagrebu je Garcia posjetio i tržnicu Dolac, s proizvođačima sira i povrća. U zadnjem dijelu epizode Ana Grgić Tomić predstavila je povijest Esplanade i pripremila ulovljene škampe sa šparogama (epizoda se očito snimala tijekom proljeća) u marinadi narančinog soka i meda s tartufima te emulzijom sirutke. Garcijin tim očito je izvrsno pripremio seriju i dobro istražio neke od najboljih namirnica iz Jadranskog mora, u čemu je gospođa Grgić Tomić zasigurno odigrala veliku ulogu. S nestrpljenjem isčekujemo novu epizodu u kojoj je Garcia posjetio Sloveniju i Anu Roš. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.