Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesen u Champagni La Grande Georgette gastronomski je bistro s izvrsnim svježim bakalarom

U Reimsu baš i nema dobrih hotela, osim veličanstvene palače Les Crayeres, koja je uglavnom stalno zauzeta i u kojoj cijene soba počinju s 500 eura i penju se do 1500 eura, ovisno o datumima i vrsti sobe. Iznimka je tek Caserne Chanzy, suvremeni hotel s pet zvjezdica, smješten preko puta možda najimpresivnije gotičke katedrale u Europi, koja je sama po sebi više nego dovoljan razlog za posjet glavnom gradu Champagne.

A u prizemlju Caserne Chanzy nalazi se La Grande Georgette, veliki bistro s otvorenom kuhinjom i šampanjskim barom. La Grande Georgette priprema suvremene verzije tipične francuske građanske kuhinje. Salata od zelenih mahuna i svinjskih nogica obogaćena je trešnjama i bademima. Odličnom tartaru od teletine dodani su jegulja i emulzija od bergamota, dok je mousse od smuđa pretvoren u biskvit.

Ove duhovite intervencije čine konvencionalnu hranu drukčijom i zabavnom, a ne ugrožavaju njen integritet i bazične okuse. Filei pollocka (pollock se na hrvatski katkad prevodi kao crni bakalar, što je pogrešno) režu se od ribe ubijene metodom ikejime, pa se serviraju s cvijetom tikvica i sokom od školjki.

No, uvjerljivo najukusnije jelo kod Velike Georgette bio je blago poširani, snježnobijeli bakalar poslužen na pjeni od krumpira posutoj hrskavim, mirisnim, prženim algama.

Svježi bakalar u Hrvatskoj, nažalost, nije osobito popularan, dok je u Francuskoj gotovo neizostavan bistronomski sastojak  Georgettin bakalar bio je delikatan, jako fin, s onom tipičnom, neodoljivom pahuljastom teksturom. Ovaj je bakalar ostavio toliko dobar dojam da bismo ga poželjeli ručati svaki dan, bez opasnosti da nam dosadi.

Na kraju smo još naručili brie. Dobili smo izvrstan sir punjen orasima, i zdjelicu zelene salate s odličnim vinagretom od senfa. U francuskim se bistroima i danas svako jače, masnije jelo, od tartar bifteka do sira, obavezno servira sa zelenom salatom, za što postoje čvrsti nutricionistički razlozi.

Uz jako dobar ručak u La Grande Georgette popili smo buteljku Maillartova ultrasuhog Rosea. Nicolas Maillart jedan je od zaista najboljih šampanjskih growera, kojeg, međutim, hrvatski distributeri još nisu otkrili. A La Grande Georgette gotovo je uzoran primjer suvremenog sjevernofrancuskog bistroa.

LA GRANDE GEORGETTE

Rue Tronsson Docoudray 18, Reims

HRANA +4/5  ŠAMPANJCI +4/5  AMBIJENT 4/5  SERVIS 4/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.