Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bouillabaisse chefa Christiana Misirače jedna je od glavnih zvijezda Pojode, prvog zagrebačkog members only restorana

Pojoda u Praškoj ove je jeseni nakon duljeg iščekivanja proradila punim kapacitetom. Podsjetimo, Pojoda je prvi zagrebački klupski restoran, u londonskom smislu te riječi. To znači da u Pojodi mogu jesti samo članovi nautičkog kluba Pojoda i njihovi gosti. Članarina košta 4500 kuna, a uz ulazak u restoran donosi i niz nautičarskih povlastica.

U Pojodi smo prvi put jeli krajem svibnja, u vrijeme soft openinga. Prije desetak dana provjerili smo kako Pojoda funkcionira u punom pogonu. Prvo i najvažnije, hrana renomiranog chefa i suvlasnika Pojode Christiana Misirače vrlo je dobra do izvrsna.

Bouillabaisse je svakako jedna od glavnih zvijezda Misiračina menija. Radi se o kombinaciji modernog i klasičnog pristupa ovom legendarnom marsejskom jelu. Klasični su začini koje Misirača koristi, poput šafrana i Pernoda, koji skupa s aiolijem bouillabaisseu daju nepogrešivi aromatsko okusni profil. Modernitet predstavljaju očišćene, pažljivo filirane ribe, najčešće trilje, i očišćeni rakovi i školjke, tako da je Misiračin bouillabaisse iznimno elegantan.

Nasuprot elegantnom bouillabaisseu, janjeća je pljeskavica rustikalna u dobrom smislu te riječi: okus mesa je snažan, a tekstura ugodno gruba. Kome, uostalom, trebaju graciozne pljeskavice. Fritaja s janjećim mozgom i svježim tartufom modernističko je jelo izašlo iz filozofije pete četvrtine, dok je ceviche od brancina s marakujom maštovit pristup ovom u Hrvatskoj sve popularnijem formatu. Morski pas u tempuri odličan je primjer korištenja kod nas gastronomski neopravdano podcijenjene ribe, a klasici poput pašticade i tartara od tune vjerojatno će se uvrstiti u najpopularnija Pojodina jela.

Vinska karta prilično je ekstenzivna i obuhvaća niz etiketa raznih žanrova, od oranža, preko konvencionalnih malvazija i pošipa, do velikih hrvatskih i europskih crnih vina i aristokratskih šampanjaca poput Kruga. Vinski partner Pojode motovunski je Benvenuti, koji je u Pojodi prisutan i s bocama velikih fotmata. Maslinovo ulje osigurava Duilio Belić, a kavu Quahwa.

Pojoda, naravno, nije samo restoran. Ona je također reprezentativni prostor za izložbe, promocije , prezentacije i rasprave. Nedavno je u Pojodi održana prodajna izložba grafika Vatroslava Kuliša. Jako je dobro da je strogi centar Zagreba dobio mjesto poput Pojode.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.