Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO U Zagrebu se uskoro otvara Pojoda, members only restoran u kojem kuha poznati chef Christian Misirača

Privatni klubovi-restorani uobičajeni su za London, gdje postoje u velikom broju još od sredine 19. stoljeća. Privatni klubovi restorani posve su neuobičajeni za Zagreb. Uskoro će se, međutim, u centru Zagreba, u Praškoj ulici 8, otvoriti Pojoda, nautički klub s restoranom. U Pojodu će moći ući samo članovi: na vratima piše members only. 

Članovi Pojode, koja nema nikakve veze s istoimenim viškim restoranom, moći će sa sobom dovesti još dva gosta koji nisu članovi. Pojoda će, načelno, raditi za ručak: navečer će se održavati promocije knjiga, ali i vina; rasprave i tribine, edukacijski tečajevi i privatni eventi.

Pojoda nije samo restoran; Pojoda se kao registrirana društvena institucija želi baviti zaštitom Jadrana, unapređenjem i prenošenjem znanja o moru i jedrenju, kao i konkretnim inicijativama za poboljšanje stanja u hrvatskom nautičarstvu.

Članovi Pojode, uz privatan prostor za uživanje u hrani i vinu par metara od Trga bana Jelačića, dobivaju i niz drugih povlastica. Jedna grupa povlastica vezana je uz more, radi se, primjerice, o popustima na vezove, besplatnoj školi jedrenja, pa jednom godišnjem eventu na moru, poput regate, na račun kluba.

Druga grupa beneficija za članove Pojode vezana je uz gastronomiju i vina. Pojodina članska iskaznica donosi popuste pri kupnji kod Pojodinih partnera. A oni su među najboljima u svom poslu u Hrvatskoj. Pojodini su partneri vinarija Benvenuti , maslinova ulja Belić, kava Quahva i ugledni distributeri vina i jakih pića. Renomirani chef Christian Misirača, ujedno i suvlasnik Pojode, sastavio je katalog jela koja bismo mogli opisati kao mediteranski comfort food s ponešto hrvatskih kontinentalnih utjecaja.

Misiračina jela za Pojodu tek su naizgled jednostavna, no u stvarnosti katkad zahtijevaju puno preciznih tehnika, kao u slučaju klasičnog mirisnog bouillaibaisea, s nekoliko vrsta ribe, rakova i školjki, začinjenog Pernodom, šafranom, narančinom korom i mrvicom čilija. Morski pas u tempuri i janjeća pljeskavica trebali bi, logično, postati bestseleri, dok fritaja s tartufima, špaletom i janjećim mozgom dodiruje sferu gastronomskog avanturizma.

Chef Christian Misirača

Meniji će se mijenjati tjedno, a cijene su prilično povoljne, svakako niže nego u većini restorana u središtu Zagreba. Vinska karta je ekstenzivna, naslonjena na Hrvatsku i Mediteran, s puno istarskih i dalmatinskih vina, kao i vrhunskih toskanaca i šampanjaca u rasponu od Perignona i Grande Dame, do growers šampanjerija. Zagrebačka Pojoda mjesto je koje se doima ekskluzivno ali i jako prijateljski.

Kad je riječ o samom restoranu, koncept bi se mogao pokazati veoma privlačnim: vrhunsko kuhanje po korektnom cijenama, u privatnom, members only ambijentu u strogom središtu Zagreba. Pojoda će idući utorak prirediti dan otvorenih vrata za potencijalne članove.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.