Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krapežov Merlot je senzacionalan. Bolji čak i od njegove platinaste Malvazije 

Martin Krapež prirodni je vinar iz Vrhpolja u zaista lijepoj Vipavskoj dolini. Martin Krapež preuzeo je obiteljsko imanje koje postoji od 1928. prije 35 godina i od njega je stvorio jedan do najuglednijih slovenskih vinskih brendova. Glavno je obilježje Krapežovih vina da su opojno zrela.

Krapežova Malvazija iz 2018. godine osvojila je Decanterovu platinastu medalju baš zbog nevjerojatne zrelosti voća koja međutim nije smanjila svježinu tog impoznatnog vina, vjerojatno najbolje malvazije koju smo probali izvan hrvatske Istre ne računjaući butelje Damjana Podveršiča.

E sada, Krapežov Merlot iz sumnjive 2017. godine, kojeg smo probali za vikend, još je dramatičniji, zreliji i impresivniji od te briljantne malvazije koju je Decanterov žiri ocijenio s 97 bodova. Krapežov merlot prvo oko tri tjedna fermentira i macerira, zatim se blago preša, pa u barrriqueu provodi dvije godine.

Vino ima oko 15 posto alkohola, minimalnu količinu sumpora, gustu teksturu, heavy metal strukturu i dugi, voćno čokoladni završetak. Bouquet je pun cigara, prezrelog tamnog voća, čokolade, likoricije i kave. No, najviše impresionira onaj jedinstveni osjećaj savršenog, sočnog, genijalnog voća o kakvom su se u antičkoj, starijoj perzijskoj i romantičarskoj poeziji pisale pjesme, rubaije i poeme. Važno je naglasiti da Krapežov hiperzreli merlot ni u jednom trenutku ne postaje džemast, jer sadrži dovoljno svježine.

Krapežov Merlot, koji može trajati još petnaestak godina, sasvim je sigurno najbolje vino na hrvatskom tržištu napravljeno od merlota, uz Medeinu Punta Grecu, u “normalnom”, šire prihvatljivom rangu cijena.

Gastropreporuka Bifteci, kraće odležavani steakovi, pašticada, visoka divljač, vrhunski pršuti, vrganji, tartufi

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.