Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wieningerov organski Gruner Veltliner jedno je od najprivlačnijih i najdostupnijih vina od najvažnije austrijske sorte na hrvatskom tržištu 

wieninger-gruner-veltliner

Gruner Veltliner ne viđa se dovoljno često na hrvatskim vinskim kartama. Što je mnogostruka šteta. Prvo, riječ je o izrazito karakternoj, lako prepoznatljivoj sorti (nepogrešivi miris bijelog papra) koja daje svježa, herbalno citrusna. gotovo hrskava a opet bogata vina: gruner veltliner je, dakle, visokokomercijalno vino s teksturama i okusima koji su na hrvatskom vinskom tržištu masovno popularni.

Nadalje, gruner veltliner dobro se slaže s azijskim kuhinjama: fino ide uz sushi (osim sushija s plavom tunom i jeguljom) efikasno gasi žeđ poslije wokova, gyoza i ramena, a bogatiji, kremastiji gruneri poput wachauskih smaragda odlično ublažuju ljutinu indijskih i tajlandskih currya, pa čak i vindalooa. Budući da u Zagrebu trenutno radi najmanje 80 azijskih restorana, bilo bi logično da su gruner veltlineri masovno prisutni u zagrebačkom ugostiteljstvu.

Fritz Wieninger vjerojatno je najvažniji bečki vinar. Wieninger, čija se vinarija nalazi par ulica od tramvajskog okretišta u bečkim brdima, uvjereni je zagovornik prirodnog vinarstva, koji je prije više od deset godina prešao na organski uzgoj. Wieninger proizvodi niz kompleksnih, srednje skupih vina, ali i neke senzacionalne vrijednosti za novac poput baznih linija rizlinga i gruner veltlinera.

Wieningerov Gruner iz 2021. godine košta samo 84 kune, što je zaista izvrsna cijena s obzirom na kvalitetu. Radi se o vinu srednjeg do punog tijela (13,5 posto alkohola) uljaste teksture, s puno svježine, s prepoznatljivom aromom bijelog papra, koja podcrtava limetu, zelene jabuke i blage elemente šparoga. Okus je citrusno zelen, lineran i kristalno čist. Wieningerov Gruner Veltliner, kojeg uvozi Vivat, atraktivna je početnica za upoznavanje najvažnije autohtone austrijske sorte grožđa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.