Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEFOVI RUŠE TABU Koka je nova zvijezda na menijima poznatih kolumbijskih restorana 

Razlog nije kontroverza niti žele da vas njihov novi omiljeni sastojak podsjeća na kokain. Kolumbijski chefovi odlučili su srušiti tabu i afirmirati bilju koku u gastronomiji kao dio svog kulturnog identiteta. Lišće koke suše i melju u brašno koje koriste kao začin.  Nadaju se da će zeleni prah u kuhinji postati uobičajen kao sol ili mljevena paprika. 

“Mi Kolumbijci nosimo teret koke. Želimo to promijeniti,” rekao je novinarima chef Rodrigo Pazos. “Koka nam je izazov kao namirnica jer je izrazito herbalna i gorkasta, ali je svejedno stavljamo na menije jer želimo da je klijenti prihvate.” Alkaloid kokain koji biljka koka sadrži odredio joj je sudbinu. No, u južnoj Americi koka se tradicionalno koristila kao ljekovita biljka, prirodni stimulans i analgetik koji je olakšavao rad i život na velikim nadmorskim visinama. Coca-Cola je lišće koke koristila do 1903. godine.

Zbog industrije kokaina koka ima loš imidž, ali riječ je o biljci široke primjene koja se unatoč internacionalne zabrane uzgoja i izvoza. Koka je i važan dio kolumbijske tradicije. Kolumbijski kuhari sve je više koriste u svim sljedovima. Chef Jeferson Garcia (ex Gaggan) trenutno na meniju u svom restoranu Oda u Bogoti ima kremasti desert na bazi kokinog brašna. “Moramo se riješiti tog tabua,” kaže, “Kolumbija je poznata kao izvoznik kokaina, ali vjerujem da moramo naglasiti kako je koka ipak prije svega stoljećima naš izvor energije. Zahvaljujući koki generacije su gradile i razvijale svijet oko sebe.” Kako bi povećali popularnost koke, podigli su web stranicu s receptima koji je sadrže. Možete ih pogledati OVDJE. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.