Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ipšina bijela Santa Elena iz 2017. fenomenalno je dozrela

Tijekom lockdowna mnogi su nam vinari slali vino da lakše podnesemo izolaciju, klaustrofobiju i zatvorene restorane i barove. Pa smo tako dobili i nekoliko buteljki od Klaudija Ipše, čuvenog maslinara i tartufara iz Oprtlja koji je prije desetak godina postao prilično uspješan ekološki vinar. U subotu smo u kućnoj arhivi pronašli prašnjavu bocu iz Ipšina lockdown paketa. Radilo se o Santa Eleni. White Edition iz 2017. godine.

Bijela Santa Elena zapravo je malvazija macerirana 15 do 25 dana, zavisno o položaju, i odležana u drvenim bačvama. Vino je nefiltrirano. Dakle, točno pet godina poslije berbe ova je malvazija u senzacionalnom stanju.

Bijela Sveta Elena sjajan je primjer oranža koji je uslijed višegodišnjeg odležavanja dosegao nove dimenzije kompleksnosti i hedonizma. Vino je sada gusto, ali potpuno meko bez ikakvih rubova poput, recimo, najboljih godišta Podveršičevih malvaziija. Bouquet je pun zrelog žutog voća i suhog tropskog voća s tragovima meda i istočnjačkih začina poput kardamoma. Teksturu obilježavaju glatki, zreli tanini, okus je dug, voćno-začinski, a vino je i dalje impresivno svježe.

Macerirane malvazije podigle su istarsku vinsku proizvodnju na višu kvalitativnu razinu. Ipšina Sveta Elena iz 2017. jedna je od najboljih maceriranih malvazija koje smo probali.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.