Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grande Cuvee Domaine Lepovo iz 2016. uvjerljivo je najbolje makedonsko vino koje smo dosad probali

Domaine Lepovo jedan je od prestižnih brendova velike makedonske vinarije Tikveš. Među elitnim tikveškim etiketama svakako moramo spomenuti još i Barovo i Belu Vodu, koja se prodaje i u Sparovim supermarketima. Domaine Lepovo skuplji je od Barova i Bele Vode; njihov Grande Cuvee košta između 35 i 40 eura.

Grande Cuvee iz Domaine Lepovo kombinacija je cabernet sauvignona, vranca i merlota. Grande Cuvee iz 2016. godine 18 je mjeseci odležavao u novom hrastu.

Prilično smo skeptični prema makedonskim vinima. S jedne strane, pojedini dijelovi Makedonije mogu funkcionirati kao zaista vrhunska vinorodna područja, osobito za crne sorte. S druge strane, Makedonija već desetljećima služi kao ogroman bazen za bezvezna, kičasta i uglavnom katastrofalna vina. Uostalom, i Tikvešove jeftine etikete, od kojih su svakako najpoznatije crna i bijela T’ga za Jug , pića su koja svatko tko se razumije u vino treba izbjegavati. Međutim, više Tikveševe linije mogu biti iznimno, ali baš iznimno ozbiljne.

Grande Cuvee Domaine Lepovo relevantno je svjetsko vino, koje za svoju hrvatsku cijenu od nekih 265 kuna zapravo predstavlja odličnu vrijednost za novac. Grande Cuvee je gust, čvrsto strukturiran, prašnjavo-baršunaste taninske teksture, dobre svježine, s puno snage i topline jedinstvenog makedonskog sunca o kojem je prije pedesetak godina strastveno pjevao Dado Topić.

Grande Cuvee tehnički je perfektan, sa složenim bouquetom u kojem se jasno osjete cassis, kupine, pečene šljive, tamna čokolada, humidor i dim. Okus je veoma, veoma dug. Grande Cuvee Domaine Lepovo uvjerljivo je najbolje makedonsko vino koje smo do danas probali (a znamo o čemu govorimo jer smo svojedobno u Makedoniji proveli puno vremena). Grande Cuvee Domaine Lepovo treba piti uz T-bone steak, odležani ribeye, bifteke, janjeće kotlete i jelenji file s grilla.  Domaine Lepovo, Barovo i Belu Vodu, doista vrhunska makedonska vina, u Hrvatsku uvozi zagrebačka Lu-Ma Ekskluziv

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.