Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREPORUČUJEMO Bio&Bio prodaje vrlo dobar crni tahini. Evo što sve možete s njim 

Tahini, pasta od mljevenog sezama, još nažalost nije masovno dostupan u Hrvatskoj. Može se naći u specijaliziranim trgovinama, azijskim ili trgovinama zdrave hrane, u supermarketima tek ponekad. Šteta, jer tahini je fenomenalni kondiment s puno širom primjenom od humusa. Njegov srodnik, crni tahini, gastronomski je još zanimljiviji.

Za razliku od svijetlog tahinija koji se radi od oljuštenog sirovog ili tostiranog sezama, crni tahini radi se od neoljuštenog crnog sezama, koji mu daje vrlo specifičan okus. U osnovi, oba imaju snažan okus sezama, samo što je crni tahini puno intenzivniji, ima puno izraženije orašaste i tostirane note i laganu gorčinu. Gorčina crnog tahinija ne mora se svakome svidjeti, ali upravo ona, zajedno sa zemljastim notama, crni tahini čini atraktivnim za kuhanje.

Dodajte mu malo meda, namažite na kreker i dodajte pola svježe smokve i imate desert koji se pamti. Dodajte ga bilo čemu s čokoladom i najbanalnije sastojke pretvorit ćete u ozbiljnu slasticu. U slanim jelima koristi se tamo gdje bi se koristio i bijeli tahini, a crna boja je dodatna atrakcija. Pa od slanutka i crnog tahinija možete napraviti crni humus koji će senzacionalno izgledati na stolu posut svijetlim sezamom ili crvenim zrnima nara.

Za razliku od svijetlog tahinija koji smo upoznali kroz bliskoistočnu kuhinju, pasta od crnog sezama je japanski specijalitet. U Japanu poznat kao neri goma, crni tahini je jedan od bazičnih sastojaka japanske i nekih drugih azijskih kuhinja. Najčešće ga koriste kao namaz, u pogačicama i krekerima od riže, dodaju ga kašama, gustim juhama, umacima i sladoledu.

Danas smo u trgovini Bio&Bio u Konzumu Black u Radničkoj kupili vrlo dobar crni tahini britanskog proizvođača Clearspring. Riječ je o hipijevskoj obiteljskoj firmi koja se na tržištu pojavila 1993. s jednim jedinim proizvodom, miso juhom. Bili su to sami počeci masovnog ulaska japanskih proizvoda u zapadnu kulturu hrane. Danas je Clearspring jedan od najuglednijih britanskih brendova organskih japanskih sastojaka za kuhanje. Clearspringov crni tahini dolazi u staklenkama dodatno zaštićenima folijom ispod navojnog poklopca, crn je kao noć, savršeno mljeven, gladak i svilenkast, ima koncentrirani okus sezama s jako finim orašastim notama i malo zeleno-cvjetnih na aftertasteu. Odličan sastojak koji ćemo trajno zadržati u špajzi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.