Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Bregovita Hrvatska puna je prirodnih vina: evo najvažnijih ekoloških vinarija

Organski je uzgoj vinograda, teorijski gledajući, najlakši u sušnim vinogorjima s puno vjetra, jer se u takvim uvjetima skuplja najmanje nametnika i raste najmanje nepoželjnog korova. S druge strane, organski je uzgoj, opet teorijski govreći, najteži u sjevernim, vlažnim regijama.

Pa ipak, Bregovita, ili sjeverozapadna Hrvatska, koja nije ni suha, ni osobito vjetrovita, jedan je od nacionalnih prvaka u ekološkom pristupu vinima. Ovogodišnja suša svakako nije odmogla vinogradarima koji ne koriste pesticide i herbicide. Sasvim je drugo pitanje koliko su njihove loze izdržale sušu. No, trsovi u organskom uzgoju načelno su otporniji od trsova u konvencionalnom uzgoju. Evo kratkog pregleda najvažnijih ekološki orijentiranih vinarija sjeverozapadne Hrvatske.

PLEŠIVICA

1. Vina Tomac

Obitelj Tomac hrvatski je šampion biodinamičkog pristupa vinogradarstvu i vinarstvu. Tomci, beskompromisni zagovornici prirodnih vina, uspjeli su spojiti biodinamički pristup s elegancijom i tehničkom perfekcijom. Vina Tomac uzorni su nacionalni primjer prirodnog i biodinamičkog vinogradarstva.

Najbolja vina Blanc de Noirs, Pjenušac Amfora, oranž Marany, crni Marany, Traminac Amfora

2. Vina Korak

Josip Korak

Vina Korak još su prije pet ili šest godina radikalizirala pristup prirodnom vinarstvu do te mjere da u jednoj svojoj prestižnoj ediciji ne koriste čak ni sumpor. Vrlo je vjerojatno da će s vremenom sva Korkaova vina biti u ekološki certificirana.

Najbolja vina Rose Nature, Crni pinot, Rizling, Sauvignon Kamenice 

3. Vina Šember

Obitelj Šember također kani prijeći na organski uzgoj. Šemberi su uspješni veterani maceriranih vina, o čemu superiorno svjedoče njihovi oranž rizlinzi. Šemberova vina iz podruma, koja još nisu došla na tržište, bolja su od skoro svih njihovih šire dostupnih vina, osim briljantnog pjenušca 96.

Najbolja vina Pjenušac 96, crni pinot Vučjak, rizling Qvevri

4. Erdoro (Mladina)

Novi vlasnici Mladine, najveće plešivičke vinarije, u naredne četiri godine kane prijeći na organski uzgoj. Budući da je riječ o iskrenim poklonicima prirodnih vina, ali i o vrlo ozbiljnim poslovnim ljudima, nema nikakve sumnje da će se taj plan realizirati. I tako će Hrvatska, na nekih pedesetak hektara, dobiti možda najveći organski vinograd do danas.

Najbolja vina Erdoro Sivi pinot, Erdoro Sauvignon

HRVATSKO ZAGORJE

1. Bolfan, Hrašćina

bolfan
bolfan-5

Tomislav Bolfan začetnik je prirodnog vinogradarstva u Zagorju. Sva Bolfanova vina ekološki su certificirana. Neka su zaista odlična. Šteta je što Bolfan u Zagorju nije pronašao više ambicioznih sljedbenika.

Najbolja vina Sauvignon, Rizling

2. Kopjar, Novi Marof

Svi vinogradi Roberta Kopjara od početka su u potpuno ekološkom uzgoju. Sva Kopjarova vina nisu ekološka, jer vinarija kupuje grožđe od konvecnionalnih vinogradara. No, vina su zaista vrlo dobra do odlična, ambiciozna, i vibrantna. Kopjar bi uskoro mogao postati jedan od najvažnijih vinara sjeverozapadne Hrvatske. Kopjarova vina redovito osvajaju Decanterove medalje, a Kopjarov je Rizling trenutno možda najbolji u Hrvatskoj govorimo li o nemaceriranim rizlinzima. Pjenušci obećavaju. Pjenušci dolaze iz vinograda u organskom uzgoju.

Najbolja vina Rizling, Sauvignon, Kopjar Cuvee, Blanc de blancs (klasični pjenušac od chardonnaya)

MEĐIMURJE

1. Dvanajščak-Kozol, Dragoslavec

Ova ambicizona međimurska vinarija zasad proizvodi samo jedno prirodno vino, sauvignon Naturu, koji spada među najimpresivnije sauvignone u Hrvatskoj, ali se puni u mikrokoličinama. Međutim, enolog i vinogradar Viktor Dvanajščak i njegova sestra Tea, upraviteljica vinarije, uvjereni su pobornici prirodnih vina i planiraju sve obiteljske vinograde prebaciti u organski sustav uzgoja.

Najbolja vina Sauvignon Natura, Pušipel Prestige, Pušipel Classic, Bijeli pinot

2. Štampar, Sveti Urban

David Štampar, dobitnik niza Decanterovih priznanja uključujući zlatnu medalju za pjenušac Urban White, ovog je ljeta na svojoj službenoj stranici objavio dugački ekološki manifest o važnosti održivosti, i o značaju štednje energije i vode za održavanje sadašnje, relativne ekološke stabilnosti. Čovjek koji je toliko ekološki osviješten, s vremenom bi morao prijeći na organski uzgoj.

Najbolja vina Urban White, Sauvignon

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.