Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mladina (Erdoro) uvjerljivo je najveći vinogradarsko-vinski projekt na Plešivici. I jedan od najmodernijih

U utorak popodne na neka 33 stupnja, Žara Malić, vlasnik Pago Croatie, tvrtke koja je lani postala vlasnik plešivičke Mladine, stajao je kraj male drvene kućice iznad prestižnog položaja Gaj i dosta ponosno gledao u uredne, lijepe, dijelom zatravljene vinograde koji su još prije nekoliko godina bili prilično zapušteni. Razgovarali smo o tome kako je jedna vrsta osjećaja biti uspješan u biznisu, što Malić jest kroz niz svojih projekata, a nešto sasvim drugo stvoriti novu vrijednost na zemlji  koja će ostati trajno, barem cijeli niz desetljeća.

Nova Mladina najveći je vinogradarski i vinski projekt na Plešivici, kao i u cijeloj Bregovitoj Hrvatskoj, koja još obuhvaća Međimurje, Zagorje i Moslavinu. Nova Mladina obuhvaća 49 hektara pod vinogradima i još osam hektara, sada praznih ili iskrčenih terasa, koje će se uskoro zasaditi vinovom lozomi.

“Nadamo se da će za pet godina svi naši vinogradi biti u potpunom organskom uzgoju,” kaže direktor Mladine Danijel Šarušić, veliki fan growers šampanjaca, koji naglašava da ni za prve dvije berbe nisu upotrebljavali  herbicide ali su zato za pripremu ovogodišnje vegetacijske godine koristili isključivo stajsko gnojivo. “Dolje u selu, kupili smo veću količinu stajskog gnoja, pa smo ga zajedno s radnicima razbacivali po vinogradu. Ako sami bar povremeno ne radite u vinogradu, ne znate što je suština ovog posla,” smatra Malić.

Mladina je pod brendom Erdoro nedavno promovirala tri vina iz 2021. godine. Erdoro, naravno, dolazi od prezimena Erdödy. Plemićka obitelj Erdödy započela je s komercijalnom  proizvodnjom vina na Plešivici prije skoro tri stoljeća, 1736. godine. Erdoro je brend za sva mimrna vina nove Mladine, dok će se pjenušci prodavati pod drugim imenom. Ime za pjenušce još se ne zna, ali ta odluka nije osobito hitna budući da će se prvi Mladinin pjenušac, koji već dozrijeva na kvascima, pojavti na tržištu tek negdje 2024. godine.

Uz same vlasnike, još su dva tvrda profesionalca iznimno bitna za projekt  nove Mladine. Riječ je o Ericu Morou, renomiranom francuskom vinogradarskom stručnjaku koji je, primjerice, cijeli veliki provansalski Minuty prebacio na organsku prozivodnju (Moro u Hrvatskoj konzultira i Saints Hills i Royall Hill) i o Milanu Budinskom, neprijeporno najuglednijem hrvatskom enologu.

Vina iz berbe 2021. vrlo su dobra do izvrsna: Sauvignon Erdoro jedan je od najboljih hrvatskih sauvignona, a Sivi pinot Erdoro s 14 posto alkohola i uljastom, posve zaobljenom teksturom, originalan je i impresivan.

U utorak popodne po ljetnom suncu s Malićem i Šarušićem obišli smo Mladinine vinograde. Gaj je lijep, atraktivan položaj na čijim se lozama jasno vidi razlika između prijašnje i sadašnje Moroove rezidbe, koja malom broju pupova omogućuje da se slobodnije razvijaju. Prinosi sivog pinota i sauvignona neće biti veći od kilograma, najviše kilograma i pol po trsu. Borička, položaj koji vlasnici Mladine najviše cijene, specifičan je po kompleksnom tlu, koje uključuje i dosta pijeska.

Na Borički osim bijelih sorti raste i crni pinot. Veći dio crnog pinota iz Mladininih vinograda odlazi u pjenušac, ali pod brendom Erdoro punit će se i male količine vina proizvednog od najboljih grozdova pinot noira s minimalnim, burgundskim grand cru prinosima. Mladina je, pak, položaj s plešivičkih razglednica: velik, prepoznatljiv i prijateljski, u blizini nogometnog igrališta i staze za speedway.

Poslije obilaska vinograda, u kojima su se već formirali mali grozdovi, otišli smo na ručak u u restoran Ivančić, na nadmorskoj visini od oko 400 metara, s terasom s fantastičnm pogledima. Većina vinara, osobito kad su na svom lokalnom terenu, u restoranima otvara vlastita vina.

erdoro-g

Vlasnici Mladine naručili su, međutim, prvo Tomčev Blanc de Noirs, ustvrdivši da je riječ o vjerojatno najboljem hrvatskom pjenušcu. Poslije Tomca pili smo njihov Sauvignon i Sivi pinot, ali su nas zatim nagovorili da probamo jako dobar oranž jedne nove plešivičke vinarije čije ime nažalost nismo uspjeli zapamtiti. Zapamtili smo, međutim, veoma uspjelo, bogato i elegantno vino, kojem ćemo se sigurno vratiti.  Ručak smo završili Korakovim pjenušcem.

“Mi želimo biti prisutni u zajednici i raditi skupa sa svim drugim ambicioznim plešivičkim vinarima. Želimo sudjelovati i u svim glavnim vinskim manifestacijama na Plešivici. Mislimo da je Plešivica jedna od vodećih hrvatskih vinskih regija, i želimo surađivati sa svim njenim protagonistima. Plešivicu i njena vina treba promovirati zajednički,” pričao je Žara Malić, dok smo pili Korakov Blanc de blancs iz 2016. godine.

Projekt nove Mladine, koji zasad obuhvaća brend Erdoro (uskoro će ga pojačati crnim pinotom i rizlingom, tipičnim sortama za Plešivicu) optimalno se uklapa u profil najnaprednije hrvatske vinske regije iza Istre.

Prije šest godina Plešivica je bila poluanonimna. Danas je prepoznata kao vodeći hrvatski proizvođač pjenušca, i kao hrvatska vinska regija koja brzim ritmom prelazi na organsku i biodinamičku proizvodnju. Što plešivičkim vinima daje realnu šansu za međunarodnu afirmaciju. Naravno, jedna od pretpostavki za internacionalnu afirmaciju plešivičkih vina jest da se svijet dovede na Plešivicu. Kao što zadnjih godina istarski vinari i maslinari svijet dovode u Istru.  Radi se o idućem važnom koraku za Plešivicu, u kojem će važnu ulogu imati i Tomac i Korak, i Šember, i Kolarić, kao i nova Mladina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.