Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizzeria Purger ove godine slavi 43. rođendan. Riječ je o najstarijoj aktivnoj zagrebačkoj pizzeriji

purger-stare-pizzerie

Purger na Trešnjevci nipošto nije bio prva zagrebačka pizzerija. Prije Purgera u Zagrebu su radile barem četiri veoma popularne pizzerije. Lovac u Prolazu Tuškanac, Zadar na Cvjetnom trgu, Šestine na uglu Draškovićeve i Vlaške, i pizzeria u ribljem restoranu Jadran u Zvonimirovoj gdje se danas nalazi Bota Šare.

Nismo sigurni kad su se točno otvorile pizzerije u Meduliću i Corsu, velikim kavanama u strogom centru koje, nažalost, već odavno ne postoje (priča o obnovi Corsa očito nije završila happyendom). No Purger u ondašnjoj Končarevoj ulici, koja se danas zove Ozaljska, jedina je pizzeria prve generacije, koja i danas radi. Sve druge državne i privatne pizzerije iz sedamdesetih godina davno su propale.

Purger se otvorio 1979. u vrijeme prvih albuma Pankrta i Prljavog kazališta, uoči Titove smrti, i u osvit goleme ekonomske i političke krize koja je zatresla bivšu državu poslije Titove smrti. Purger je uspio preživjeti sve kulturalne, političke i ekonomske promjene i danas ima vjerni krug obožavatelja, što se mora poštovati. Nadamo se da će Purger trajati još dugo godina. Stari restorani armirana su podloga ozbiljne gastronomske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.