Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ivan Damjanić u Fuškulinu dovršava 18 milijuna kuna vrijednu vinariju. I ima neke nove, hrabre i odlične malvazije

“Hvala, hvala” ponavljao je Ivan Damjanić, dok smo hvalili njegovu novu vinariju, koja je zauvijek promijenila izgled malog mjesta Fuškulin udaljenog sedam minuta vožnje od Poreča, ali i vinski krajolik Poreštine. Damjanićeva nova vinarija košta skoro 18 milijuna kuna. Značajan dio novca došao je iz Vinske omotnice, no i Damjanić je morao ući u ozbiljne kredite.

Vinarija izgleda senzacionalno, i zato što je konzervativna i tradicionalna, što je danas neobično, pa samim tim predstavlja stanovitu postmodernističku inovaciju.

Damjanićeva nova vinarija sastoji se od dvije povezane zgrade. U prvoj, zaista tradicionalističkoj, bit će smještena kušaonica s trgovinom, uredi i višenamjenski lounge za grupe do dvadesetak ljudi, gdje se mogu organizirati različita privatna i poslovna druženja, uključujući i team buildinge.

U “tvornici”, koja zaista, srećom, izgleda kao proizvodna hala, bit će smješteni tankovi, bačve raznih formata, vinifikatori i punionica Preše će se postaviti ispred ulaza u “tvornicu”.

Nova Damjanićeva vinarija može proizvesti i čuvati do 380 tisuća litara vina, što Ivana Damjanića lansira među najveće privatne vinare u Istri. Na području Poreštine ne postoji ni jedna tako velika i moderna vinarija, ne računajući Agrolagunu.

Damjanićeva vinarija, koja bi se trebala završiti do kraja godine, strateški je iskorak ove obiteljske tvrtke, s barem pedesetgodišnjim budućim efektom.

Ivan Damjanić, dobitnik niza međunarodnih vinskih nagrada, svojedobno je morao prodati motor, da bi kupio traktor. Danas je ponosni vlasnik vinarije vrijedne skoro dva i pol milijuna eura. Damjanić je uspio.

Poslije obilaska vinarije probali smo nekoliko novih Damjanićevih vina. Bijeli Clemente iz 2019. uobičajeno je kremast i opulentan. No, dvije malvazije iz iste berbe, koje još nemaju etikete, spadaju među najhrabrije i najoriginalnije istarske malvazije uopće, i predstavljaju gigantski korak naprijed, važan skoro jednako kao i izgradnja nove vinarije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.