Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Allegrinijev Soave neobično je elegantno bijelo vino za svoju cijenu

Allegrini je jedna od najuglednijih vinarija u Valpolicelli. Obitelj Allegrini došla je u Vallpolicellu još u šesneastom stoljeću, a sadašnja je vinarija osnovana u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Allegrini posjeduje oko 150 hektara vinograda u raznim zonama Valpolicelle, ima niz ekoloških certifikata i sva vina proizvodi isključivo od vlastitog grožđa. 

Allegrini je najpoznatiji po amaroneu; kuća Allegrini spada u uzak krug druge najbolje skupine proizvođača amaronea. U prvoj je skupini jedino i isključivo Quintarelli, dok Dal Forno Romano predstavlja sasvim poseban primjer u svijetu amaronea.

Soave je bijelo vino koje se proizvodi u Venetu, uglavnom u blizini Verone. Soave se vinificira pretežno od garganege, ali su dopušteni i trebbiano de soave, kao i chardonnay. Soave se proizvodi u velikim količinama, oko 400 tisuća hektolitara godišnje na oko 4000 hektara, što ga čini cjenovno prihvatljvim.

No, soave nije još jedno od beskarakternih sjevernotalijanskih masovnih vina. Dapače, Bertanijev  Soave prije mnogo je godina bio jedno od službenih vina britanske kraljevske obitelji, što dovoljno govori o mogućnostima i ugledu soavea. Pieropanova vina postala su, pak, prije četvrt stoljeća ozbiljan talijanski i svjetski klasik, uz nešto višu cijenu.

Allegrinijev Soave koji se zahvaljujući sve ambicioznijoj Lu Mi Ekskluziv sada može kupiti i u Hrvatskoj, napravljen je od 80 posto garganege, i 20 posto chardonnaya. Riječ je o otmjenom,  gotovo nevjerojatno elegantnom vinu za cijenu od desetak eura.

Allegrinijev Soave iz 2021. ima lijepu, čistu cvjetno herbalnu aromu, srednje tijelo, razmjerno visoke kiseline (oko 6,5 grama), pomalo uljastu teksturu i dug, linearan okus, koji završava sasvim blagom, ugodnom gorčinom.

Riječ je o odličnom aperitivnom vinu, koje se može piti uz kozje i srednje tvrde kravlje sireve, uz sushi (osim masne tune  i jegulje), uz carpaccio od bijele ribe ili kozica, uz puno ljetnog povrća,   kao i uz klasični rižoto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.