Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OD DALMATINSKOG RAMENA DO RAŽE SA SMOKVOM Splitski Pinku uvjerljivo je najoriginalniji riblji bistro u Hrvatskoj

Večerati u uskim kamenim splitskim ulicama doživljaj je sam po sebi. Uz to večerati gastronomski vrijednu hranu koja je kreativnija i ambicioznija od većine na sceni, splitskoj i hrvatskoj, podiže taj doživlja na novu razinu. U Pinku se ovih dana ne može ući bez rezervacije. Ovaj maleni riblji bistro doslovno puca po šavovima. Za vrijeme naše večere svaki je stol u svakom trenutku bio popunjen. No, to se ne odražava na tanjurima i usluzi koje Pinku izbacuje.

Gotovo svaki tanjur u tasting jelovniku imao je barem jedan distinktivni element. Večera započinje zalogajčićem carpaccia od kokota, dehidriranim celerom i jakim okusom octa. Slijede dvije interpretacije lignje, dimljena i poširana, s neodoljivim umakom od češnjaka. Okus češnjaka ublažen je mlijekom i ružmarinom. Pinku koristi namirnice po prirodi jake i teške i nalazi način da ih pripitomi ne mijenjajući njihov originalni okus. Dimljena lignja, prepoznatljive ružičaste boje i žešće arome, fino se igrala okusima svilenkaste hladne kreme od češnjaka i mlijeka. Kruh i maslinovo ulje poslužuju se kao zasebni slijed. Kruh od kiselog tijesta za Pinku peče obitelj iz iste ulice, a maslinovo ulje dolazi s Korčule. Šteta je samo što taj zaista dobar kruh ni maslinovo ulje tijekom večere nismo viđali češće.

Dimljena palamida odležana u muscovado šećeru koja teksturom podsjeća na gumene bombone, zanimljiva je interpretacija ove zanemarivane ribe. Okusom, naravno, nema veze s gumenim bombonima. Tartar od plavorepe tune izgledom, prezentacijom i okusima pravo je, ambiciozno bistronomsko jelo. Marmelada od poma, chili i dehidrirani umak dobro akcentiraju jedan od boljih tartara od tune koje smo jeli ove godine. Krekeri od algi također su inovativni i lijepo se slažu s tartarom kao hrskavi element.

Cannolo od krumpira s molom, nažalost, nije funkcionirao. Malom jelu se dodalo apsolutno previše limuna i nije se ništa drugo osjetilo. Sljedeće jelo, koje sadrži limetu, ispravlja sve greške cannola. Poširani mol, sipa, mladi luk, ukiseljeno jaje ciklom pofarbano u crveno i bogata riblja juha. Azijsko jelo s domaćim sastojcima, originalni dalmatinski ramen. Veoma dobro jelo koje možemo toplo preporučiti.

Za glavno jelo dolazi još jedna podcijenjena riba, raža. Raža je očišćena, delikatna, oplemenjena kečapom od crnog češnjaka. Odličnu ražu prati i odličan pire od čičoka s dodatkom ukiseljenih čičoka i ulja od smokve. Čičoka i ulje od smokve daju bogati okus koji podsjeća na kokos, dok ukiseljeni komadići čičoke pucketaju pod zubima. Za desert se dobiva rogač i kakao u kombinaciji sa smokvama. Lagani desert je sve što treba nakon zaista bogate riblje večere u Pinku, a opet je dovoljan za potrebnu dozu šećera. 

Vinska lista je zaista kratka, no može se pronaći nešto uistinu dobrih vina. Htjeli smo popiti Radovanovićev Grk, no nažalost nije ga bilo. Tako smo popili butelju odlične Nerice, koja izvrsno ide uz Pinkuova riblja jela. 

Pinku se mogu zamjeriti neki detalji poput toga da su neka jela ostala ista kao i prošle godine, kao i to da konobarica ne toči vino pred gostima. Fantastičnu riblju kreativnu večeru prepunu okusa pomalo zanemarenih riba, platili smo 1400 kuna za dvoje

PINKU

Ulica Obrov 4, Split

HRANA +4 VINO 3 SERVIS +3 AMBIJENT +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.