Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

RUŠE SE SVI REKORDI Rijetka vina nikad se nisu bolje prodavala. Kolekcionari ih kupuju kao osiguranje protiv inflacije

petrus

Bordeaux Index drugu godinu zaredom ruši rekorde prometa. Najveći svjetski trgovac skupocjenim vinima u prvoj polovici ove godine imao je 80 milijuna funti prometa, 37 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo je izvjesno da će do kraja godine srušiti lanjski rekord od 126 milijuna funti prometa.

Najviše se prodaje preko njihove Live Trade platforme na kojoj je više od vina različitih cijena i berbi, od Tignanella iz 2019. koji se prodaje za 650 funti za šest boca, do Salonova Le Mesnila iz 2012. koji postiže cijenu od 13.000 funti za 12 boca i Chateau Petrus iz 2018. koji se prodaje za 54.000 funti za 12 boca. Jednak je interes i za rijetki whisky. Bačva Ardbega nedavno je prodana privatnom kolekcionaru u Aziji za 16 milijuna funti. Prijašnji aukcijski rekord bio je milijun funti. 

Razlog? Inflacija. Interes za najskuplja vina i whisku nikad nije bio veći. Kolekcionari se bore da kupe što veći broj vrijednih boca i preduhitre rast cijena. Inflacija dramatično promovira vina kao investicijsku kategoriju. Prema indeksu luksuznih roba Knight Frank, vina su lani bila najčešći “passion investment” zbog prosječnog povrata od 16 posto što je više od povrata na investicije u recimo umjetnine. Potražnju i cijenu dodatno povećava činjenica da je ponuda najvrjednijih vina i whiskyja objektivno ograničena a bogatih je kupaca sve više. Trgovci naglašavaju da da sve to nije balon. Kupci vino danas smatraju idealnim za hedgiranje protiv inflacije. Inače, skupocjena vina su se u pravilu bolje prodavala u povoljnim konjukturama, ovo je prvi put da im cijenju diže loše razdoblje. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

RUŠE SE SVI REKORDI Rijetka vina nikad se nisu bolje prodavala. Kolekcionari ih kupuju kao osiguranje protiv inflacije

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min