Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rizling iz 2019. godine ekološke vinarije Kopjar jedan je od najekspresivnijih u Hrvatskoj. Kopjar Cuvee također je jako, jako dobar

Ovih smo dana napokon probali malo više vina zagorske vinarije Kopjar. Kopjarove buteljke povremeno pijemo već dulje vrijeme. Sviđa nam se njihova orijentacija prema ekološkom uzgoju. Podjednako nam se sviđa čistoća aroma i okusa njihovih vina. No, dosad smo uglavnom pili Kopjarov Sauvignon, koji je široko dostupan.

Probali smo i nekoliko ranijih godišta Rizlinga, dok smo ostala Kopjarova vina tek površno kušali na raznim festivalima, što je informativno zanimljivo, ali zapravo ne ostavlja osobito točne dojmove. Kad u jedno popodne probate pedesetak vina, niste baš uvijek sigurni u karakter svega što ste pili i mirisali.

Među šest Kopjarovih vina, koja smo kod kuće, u profesionalnim uvjetima, kušali početkom kolovoza, uvjerljivo najbolji dojam ostavio je Rizling iz 2019. godine,dobitnik Decanterove srebrne medalje. Radi se o energičnom, gotovo nervoznom vinu, s puno rheingauovskog, voćno mineralnog štiha na nosu (što je netipično za hrvatske rizlinge), s finom, čvrstom strukturom i dugim, mineralnim okusom, koji se tek na prvi pogled doima voćno kiselo-slatkim, ali je zapravo mnogo sadržajniji od te pomalo rutinske paradigme za bazične rizlinge. Kopjarov ekološki Rizling iz 2018. odlično je vino, koje bi se s par godina odležavanja u boci trebalo kvalificirati za 95 bodova i zlatnu medalju.

Na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama još je pet Kopjarovih vina osvojilo srebrne ili brončane medalje. Među nagrađenim vinima nama se, poslje Rizlinga, najviše svidio Kopjar Cuvee.

Kopjar Cuvee bogato je, aromatično, polusuho vino, s lako prepoznatljivim mirisima marelica, bresaka, nektarina, dinja i limeta. Kopjar Cuvee, napravljen od graševine, manzononija, sauvignon blanca, rizlinga i žutog muškata, fino se slaže sa slatko slanom azijskom hranom; s obzirom na činjenicu da u Zagrebu trenutno radi više od 80 azijskih restorana, ovo bi vino također trebalo biti prilično komercijalno.

Kopjarov Sauvignon iz 2021. klasični je sjevernohrvatski sauvignon blanc, pun zelenih aroma, s hrskavom teksturom, ali i s tijelom dovoljno punim da može skladno podnositi aromatičnost i živahne kiseline. Radi se o još jednom vinu s puno gastronomskih partnera i signifikantnim komercijalnim potencijalom. Robert Kopjar u zadnjih se pet ili šest godina nametnuo kao najvažniji zagorski vinar, uz Tomislava Bolfana, utemeljitelja modernog vinarstva u Hrvatskom zagorju.

Rizling, Cuvee i Sauvignon definitivno potvrđuju taj status, koji je, zapravo, jako značajan. Zagorje posjeduje golemi potencijal za proizvodnju vrhunskih bijelih vina, klasičnih pjenušaca, dobrog crnog pinota, kao i spektakularnih slatkih vina. No, osim Bodrena iz najboljih godina, Bolfana i Kopjara, u Zagorju zasad nema previše zaista dobrih vina. Kuća Kopjar spada u malu grupu vinarija, koje iz berbe u berbu svjedoče o velikim mogućnostima zagorskog terroira.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.