Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Težak u Metajni na Pagu neiskvarena je, autentična obiteljska konoba s fenomenalnom janjetinom

Od Novalje do Metajne je dvadesetak minuta dramatične vožnje. Metajna je zadnja od pet sela u uvali. Dok se cijelo vrijeme vozite uz more, sigurno ćete naići i na pokoju ovcu. Metajna je poznata po plaži Ručica. Ručica je uistinu jedna od najljepših većih plaža na otoku Pagu, a i okolne plaže su predivne. Ovog nas puta Ručica nije pretjerano zanimala jer smo se zaputili u Konobu Težak, tridesetak sekundi vožnje od Ručice.

Konoba Težak nalazi se u prekrasnom ambijentu okružena samo kamenom, gotovo bez ijedne kuće u blizini i sa spektakularnim pogledom na Ručicu i Pašku uvalu. Težak je mali obiteljski lokal koji nema veze s turističkim zamkama kojima Pag obiluje. Za vrijeme našeg posjeta moglo se čuti puno lokalaca i ljudi iz naših krajeva za koje nam se čini da su stalni gosti. Konobarice su morale i odbijati goste bez rezervacije. Težak kuha klasična rustikalna jela u najboljem smislu.

U ponudi su dalmatinski pršut, paški sir, nekoliko juha, domaći makaruni, svega nekoliko mesnih jela poput paške janjetine na gradele, lungića punjenog paškom skutom, purećeg odreska s paškom skutom i pršutom te nekoliko ribljih jela od plemenite ribe, škampe na buzaru i dagnje. Janjetina pod pekom jedno od jela koja se u Konobi Težak moraju naručiti. Pravilo je da se naručuje najmanje dva kilograma janjetine pod pekom. Kilogram paške janjetine je 280 kuna pa treba pripaziti.

No, janjetina pod pekom je vrhunac ponude u Težaku. Servira se u loncu, a svaki komad pada s kosti i topi se u ustima. Uz janjetinu serviraju krumpir koji je podjednako slastan. Krumpir je hrskav izvana, a mekan iznutra, sa svim slatkim okusima janjetine. Sve pohvale konobi Težak za ovo tradicionalno i stvarno izvanredno jelo. Kad bi Težak imao samo malo bolji kruh od onoga iz supermarketa, doživljaj bi bio još bolji.

Ponuda pića je nažalost na razini neambicioznih konoba. Na karti su kućna vina, mi smo uzeli crno koje nije posve loše, no neka butelja dobrog a ne preskupog vina bi dobro došla. Ponuda piva se svodi na sva naša industrijska široko dostupna piva. Konobari su brzi, nasmiješeni i uslužni, atmosfera prisna, obiteljska. Težak je neiskvarena i nepretenciozna konoba kojoj svrha nije brza i laka zarada na turistima. Težak je očito obiteljski projekt i time se ponosi. 

KONOBA TEŽAK

Vrh briga 30, Metajna, otok Pag

HRANA -4 VINO I PIVO 2  SERVIS +3 AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.