Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA STUDIJA Hrana je ukusnija kad žvačete otvorenih usta

Tim znanstvenika s Oxforda nedavno je objavio studiju u kojoj tvrde da žvakanje hrane ostvorenih usta poboljšava njene okuse.  Objašnjenje je jednostavno, veći pristup zraka omogućava oslobađanje više volatilnih spojeva a oni doprinose intenzivnijem doživljaju mirisa i okusa hrane. Aromatski spojevi pri žvakanju otvorenih usta dolaze u stražnji dio nosa i aktivira se mehanizam doživljaja mirisa, pa s njim i okusa.

Riječ je, naravno, o ponašanju koje smatramo nepristojnim, ali profesor Charles Spence koji je u istraživanju sudjelovao ao eksperimentalni psiholog, kaže da bismo si svi barem ponekad trebali priuštiti taj prekršaj.  

“Sve radimo krivo,” kaže Charles, “Učeći ih pristojnom ponašanju, roditelji treniraju djecu da žvaču polako i zatvorenih usta. Mala djeca prirodno mljackaju i jedu otvorenih usta jer osjećaju da im je hrana tako ukusnija”.  Charles kaže da će doživljaj biti još bolji ako hranu jedemo rukama umjesto priborom za jelo. Osjetilo dodira za percepciju okusa hrane bitno je koliko i miris. Glatka tekstura jabuke pojačaja doživljas sočnosti i slatkoće voća. Hoćete li pokušati? 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.