Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatskoj je uhićena bivša misica koja je s dečkom ukrala 1,6 milijuna eura vrijedna vina iz restorana s dvije Michelinove zvjezdice 

Hrvatska policija je na granici s Crnom Gorom uhitila bivšu meksičku misicu Priscilu Laru Guevaru (28) i njenog dečka Rumunja Constantina Gabriela Dumitrua (47). Sumnjiče ih da su iz restorana u Španjolskog ukrali 45 butelja vina vrijednih 1,6 milijuna eura. O njihovom zločinu izvijestili smo na Kultu prošle godine.

Krađa se dogodila 27. listopada 2021. godine u restoranu Atrio u Caceresu, koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Dumitru je dan prije pljačke rezervirao stol na ime Mirka Golubić, kako je glasilo ime na lažnoj švicarskoj putovnici kojom se koristila Priscila Guevara. Par je rezervirao i sobu u hotelu u kojem se nalazi restoran. Na recepciju su se prijavili polumaskirani, ona sa smeđom perikom i sunčanim naočalama i najavili da će večerati u Atriu s društvom. U Atrio chefa Toña Pereza dolazili su tri puta ranije iste godine, u lipnju, kolovozu i rujnu, dva puta na večeru i jednom na ručak. 

Agenti Nacionalne policije koji su ih pratili devet mjeseci koliko je trajala istraga, sumnjaju da su ti posjeti bili priprema za pljačku počinjenu u listopadu.  Nakon večere konobari Atria imaju običaj pozvati goste da posjete njihov impersivni vinski podrum. Otišli su i zatim rekli da idu u sobu. Ali nakon jedan ujutro kad je u hotelu budna samo jedna dežurna recepcionerka, Priscila se spustila u lobi, rekla da je gladna i zamolila ženu da joj donese salatu. Iako je kuhinja bila zatvorena, recepcionerka je rekla da će napraviti što može. 

Istražitelji vjeruju da je Constantín, dok je Priscila odvlačila pažnju recepcionerki, sišao u podrum s tri prazna ruksaka, otvorio vrata ”kopijom odgovarajuće magnetske kartice s vrata ili ukradenom karticom” – napunio ruksake sa 45 boca vina, među kojima je bio Chateau d’ Yquem iz 1806. vrijedan 310.000 eura i šest vina iz 19. stoljeća. “Ove su boce dio moje osobne povijesti, povijesti Atria, ali i Cáceresa, njegovih građana, svih zaljubljenika u svijet vina“, izjavio je chef Toño Pérez nakon pljačke. Prema izvorima iz istrage na koje se poziva El Pais, iz snimaka nadzornih kamera istražitelji su, prije svega po sinkrozniziranim i uvježbanim pokretima, zaključili da je riječ o dobro uigranom lopovskom paru. 

U pet ujutro, nakon što su boce omotali ručnicima i plahtama kako se ne bi razbile u ruksacima, odjavili su se i odšetali iz hotela ne ostavljajući traga ni otiske stopala. Nestali su hodajući s torbama na leđima.  Urednost i stil kojim je izvedena pljačka  navela je policiju da isprva posumnja da je riječ o organiziranoj skupini sličnoj srpskim Pink Panterima. 

Trebalo im je nekoliko mjeseci da identificiraju kradljivce.Pregledali su desetke snimaka, odradili tisuće provjera, napravili bezbroj usporedbi usporedbe dok nisu pronašli čovjeka koji je dva puta uhićen jer je u madridskoj četvrti Salamanca krao vrhunska vina iz vinoteka. Njegov izgled je odgovarao i na dan pljačke bio je u Cáceresu s partnericom. Agenti su stigli u njegov stan blizu u Madridu, ali tamo nije bilo nikoga. Priscila i Dumitru Španjolsku su napustili nekoliko dana nakon što su počinili pljačku, rekli su izvori iz istrage. Opet im se izgubio trag. Iako su im sada znali identitet, policija ih nigdje nije mogla pronaći. 

Međunarodna policijska suradnja na kraju je ipak dala rezultat. Agenti su doznali da je par u siječnju bio u Rumunjskoj da bi Constantín produžio putovnicu. Otkrili su i da je bio uhićen zbog krađe boca vina u duty free shopu na ženevskom aerodromu. Agenti su podatke unosili u međunarodne policijske baze za slučaj da kradljivce pronađu u nekoj od država EU. Tak je i bilo. Prošli tjedan snimili su ih na graničnom prijelazu iz Slovenije u Hrvatsku. Sudac istražnog suda broj 4 u Cáceresu odmah je izdao europski uhidbeni nalog, a hrvatska ih je policija uhitila po povratku iz Crne Gore. 

Hrvatske će ih vlasti sada staviti na raspolaganje španjolskom pravosuđu i optužnicom za razbojništvo s primjenom sile. Nitko ne zna gdje je završilo 45 boca vina iz Atria. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.