Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Muškarac i žena ukrali 45 rijetkih vina iz Michelinova restorana u Španjolskoj, među njima i Château d’Yquem iz 1806.

atrio-podrum

Španjolski mediji ovu su akciju nazvali pljačkom stoljeća. Muškarac i žena, za koje se još ne zna jesu li glumili par ili su zaista u vezi, pokušali su ukrasti desetke astronomski skupih vina iz Michelinovog restorana u Caceresu u Španjolskoj.  

José Polo, suvlasnik Atria, restorana i butik hotela s dvije Michelinove zvjezdice, vjeruje da pljačka ima sva obilježja profesionalnog posla, pri čemu se lopovi predstavljaju kao par kako bi prikrili svoje stvarne namjere. “Bili su profesionalci, točno su znali što rade”, rekao je Polo za portal Drink Business.

Prema dosadašnjim izvješćima, žena sa švicarskom putovnicom prva je stigla u hotel noseći ruksak, a jedan član osoblja tvrdi da je imala i periku. Malo kasnije pridružio joj se muškarac koji je govorio engleski, a par je nakon toga uživao u večeri i rezervirao hotelsku sobu za noćenje.

Pitali su  mogu li posjetiti poznati vinski podrum restorana Atrio, u kojem se nalazi oko 40.000 boca vrlo skupih vina, uglavnom iz renomiranih francuskih vinarija.

Prema The Timesu, nakon što se par povukao u sobu, naručili su još hrane, uključujući desert. U restoranu Atrio vjeruju da su se upravo dok je posluga pripremala obrok, lopovi vratili u vinski podrum i iz njega ukrali 45 boca rijetkih vina. 

Podrum je dobro zaštićen vratima koje se otvaraju elektroničkim kodovima, a budući da na vratima nije bilo tragova provale, vjeruje se da je u pljački korištena sofisticirana oprema. Sve te činjenice uvjerile su gospodina Pola da je krađu naručio privatni kolekcionar. “Čini se tako proračunato, da je jedino logično da je  sve izvedeno po narudžbi”, rekao je. Među istalim, ukraden je i Château d’Yquem iz 1806. za koji vlasnik tvrdi da ga lopovi neće moći preprodati jer je previše rijedak i poznat. “To je vino vidjelo zadnjih 215 godina povijesti Europe, nemoguće ga je prebaciti na sekundarno tržište,” tvrdi. Lopovi su ukrali i nekoliko boca  Romanee Contija. 

“Ukrali su dio naše ostavštine. Ukrali su dio naše povijesti koju smo stvarali s  mnogo truda”, rekli su u priopćenju o pljački gospodin Polo i njegov poslovni partner Toni Peréz. “Ovo je kao da su nas zatvorili, začepili usta i tukli. Ovo je više od pljačke. Osjećamo ogromnu tugu. Najgore je što nisu ukrali novac, čak ni predmete, oni su našu povijest iščupali iz naših srca.” Najteže im je pala kraža Château d’Yquema.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.