Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka trgovina Nesputana vina esencijalni je doprinos hrvatskoj vinskoj sceni

Prije točno dva tjedna u Žerjavićevoj ulici u Zagrebu otvorena je vinoteka Nesputana vina. Nesputana vina, iza kojih stoji Boris Sarjanović, strastveni entuzijast prirodnih vina, prodaju isključivo butelje organskih i biodinamičkih proizvođača. U dvorištu u Žerjavićevoj 7, kraj Cafea U Dvorištu gdje se jednom nalazila sladoledarnica Medenko, tako se otvorilo novo važno poglavlje u distribuciji vina u Hrvatskoj.

Nesputana vina prva su hrvatska vinoteka koja se bavi isključivo prirodnim vinima. Riječ je o gigantskom, iznimno važnom koraku u izgradnji hrvatske vinske scene. Prirodna vina već su dugo značajan, više ne samo nišni segment globalne vinske industrije. Prirodna su vina u Hrvatskoj ograničena na ambicioznije restoranske vinske karte, zagrebački wine bar Bastion i na tek nekoliko zaista vrhunskih proizvođača poput Tomca i Miloša.

Ovdje, naravno, valja napomenuti da velik broj prirodnih vina (baš kao i puno konvencionalnih vina) naprosto nisu dobra vina; ali ona koja su dobra često spadaju među najbolja vina na svijetu. Međutim,važno je nešto sasvim drugo.

Organsko i ekološko vinogradarstvo, kao i minimalni do umjereni  intervencionizam u podrumu, nedvojbena su budućnost svjetske vinske industrije. Najvažnije svjetske vinarije od Romanee Contija, preko Pontet Caneta do Cristala i D’Yquema, već su davno prešle ili upravo prelaze na različite modele prirodnog uzgoja grožđa i što prirodnije proizvodnje vina.

Hrvatski vinari, osim malog broja onih najdalekovidnijih i najhrabrijih, i dalje se bave konvencionalnim vinogradarstvom i žestoko intervencionističkim podrumarstvom. Što je sve stvar povijesti, pogotovo za male vinske zemlje poput naše.

Nesputana vina pružaju nam pogled u dobre i loše strane prirodnih vina. Ona nude neka od najboljih hrvatskih i regionalnih vina poput Tomca, Radikona, Prinčiča i Burje, pa niz neobičnih istočnoeuropskih vina vrijednih kušanja, kao i nekoliko netipičnih ali veoma dobrih šampanjaca, muscadeta francuskih sauvignona i etiketa iz Jure. Povratak slovensko-talijanskih klasika Radikona i Prinčiča na hrvatsko tržište treba posebno pozdraviti.

Otvaranje Nesputanih vina upravo dramatično modernizira zagrebačku i nacionalnu vinsku pozornicu. Svatko tko se uistinu želi razumjeti u vina, trebao bi svratiti u vinoteku u Žerjavićevoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.