Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi pošip Težak vinarije Blato 1902. spada među najelegantnija dalmatinska bijela vina.

posip-tezak-g

Priča o korčulanskom Težaku jednim je dijelom i priča o važnosti pažljive upotrebe malog drva u školovanju bijelih vina. Zadruga Blato 1902, jedna od najvećih južnohrvatskih vinarija, odlučila je proizvesti ozbiljno dobar odležani pošip, vino koje bi recimo moglo biti konkurentno Mindelu Jakše Krajančića i Sur lieu Luke Krajančića.

Tako je nastao Težak, vino sjajnog imena s efektnom etiketom i dobro izabranom, umjereno distinktivnom buteljom. Prvi je Težak bio veoma dobar, autoritativan, ozbiljan, sortno čist, ali se u njemu osjetilo previše hrasta, što je narušilo ravnotežu vina. Ovih smo dana probali novi Težak iz berbe 2021.

Vino je odležavalo tri mjeseca u hrastovim bačvama od 500 litara koje, međutim, nisu bile nove nego se koriste drugu godinu. Rezultat korištenja rabljenih bačvi upravo je izvanredan. Vino je herbalno voćno, čisto, svježe, a istodobno kremasto i elegantno, s dugim, kontinuiranim okusom i s puno prepoznatljivog južnog toplog karaktera, premda ima samo 13 posto alkohola.

Novi pošip Težak, kojeg treba piti uz šanpjera, zubaca, kovača ili brancina, jedno je od najelegantnijih dalmatinskih bijelih vina iz novijih berbi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.