Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krapežova Malvazija iz 2019. briljantan je primjer drukčijeg pristupa najpopularnijoj istarskoj sorti grožđa

Istarska malvazija uzgaja se i vinificira i izvan hrvatske Istre. Ona uspješno raste u slovenskoj Istri u Colliu, kao i u Vipavi. U Italiji, primjerce, odmetnuti gravnerijanac Damjan Podveršič proizvodi jednu od najboljih maceriranih mavazija, često punu botritisa; Podveršič na svojoj web stranici objavljuje postotak botritisa u pojedinoj berbi. U Vipavi, pak, Martin Krapež puni egzotične, umjereno macerirane i nefiltrirane malvazije, koje se također katkad odlikuju botritisom.

I Podveršičeve i Krapežove malvazije stilski se drastično razlikuju od većine hrvatskih malvazija. Martin Krapež preuzeo je obiteljske vinograde i podrum u Vipavi 1987. godine. Obitelj Krapež bavi se vinogradarstvom od 1928. godine. Martin Krapež poklonik je prirodnih vina (ali ne zazire od sumpora). Na njegovih osam hektara rastu internacionalne crne sorte poput merlota i cabenet franca i malvazija. Krapežova je Malvazija, iz 2018. godine osvojila Decanterovu platinastu medalju i 97 bodova.

Martin Krapež

Ovih smo dana kušali njegovu Malvaziju iz 2019. godine, koja je macerirana sedam dana da bi dvanaest mjeseci i provela u velikim drvenim bačvama, i još nekoliko mjeseci u buteljama. Vino nije filtrirano što za malvaziju, koja je prepuna proteina, može biti riskantno: najbolje La Prime Marka Fakina katkad su izgledale kao sok od marelice. Krapežova Malvazija iz 2019. veliko je vino. I fizički, jer jer je gusto, moćno, s 14,5 posto alkohola, i mirisima i okusima. U njenom se kompleksnom bouquetu osjete botiritis, med, suhe smokve i veoma zrelo žuto i tropsko voće.

Krapežovi vinogradi u Vrhpolju

Okus je pun, dug, voćno sladak, s tipičnom blagom malvazijskom gorčinom i mineralnim završetkom. Tekstura je glatka, s ponešto zrelih tanina, a struktura monumentalna. Riječ je o drukčijoj ali briljantnoj, gastronomski versatilnoj malvaziji kakvu svakako treba probati. Vina Martina Krapeža u Hrvatskoj distribuira zagebačka Lu-Ma Ekskluziv.

Foto/Marijan Močivnik www.studio-ajd.si

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.