Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ultra je ponovno, privremeno spasila splitski turizam

ultra-2022

Sezona u Splitu nije počela baš najbolje. Glavni dalmatinski grad i dalje nema ni jedan veći zaista vrhunski hotel, što govori o nepovjerenju investitora u stvarni splitski turistički potencijal. Split ima samo jedan zaista vrhunski fine dining restoran, Zirojevićev Dvor, što je premalo za naprednu turističku destinaciju. A splitski su se mediji cijeli lipanj zgražali nad ispadima stranih turista, tematizirajući usput smisao turizma u Splitu. Dodamo li svemu tome i neizbježnu mafijašku lokalnu scenografiju, činilo se da će ljeto 2022. u Splitu proteći u znaku spaljenih auta i motora a ne u znaku turizma.

A onda je došla Ultra, koja je sve loše vijesti i svu lokalnu skepsu prema masovnom turizmu naglo bacila u drugi plan. Lokalni mediji sada s ushićenjem govore o više od 100 tisuća posjetitelja, politički novinari dive se pozitivnoj enegiji partijanera, policija relativno mirno obavlja svoj posao (svakako mirnije nego na nogometnim utakmicama), iznajmljivači su presretni, taksisti još sretniji a ni ugostitelji ni trgovci ne smiju se buniti. Naprotiv.

Ultra je, sasvim sigurno, spasila splitsku  turističku sezonu i tako će biti iz godine u godinu, sve dok se Split ne profilira u malo ambiciozniju turističku destinaciju, koja neće morati živjeti samo ljeti i koja se neće morati oslanjati pretežno na party turizam. No, najvažniji, dugorčni efekt ovogodišnje Ultre mogao bi biti njen utjecaj na percepciju važnosti turizma za Split.

Split posjeduje sve bitne pretpostavke da preraste u jednu od najvažnijih i najprofitabilnijih hrvatskih turističkih destinacija. S čim mnogi Splićani, barem oni koji sudjeluju u javnom životu, nisu osobito sretni. No, što je alternativa?  Stara je industrija umrla i zauvijek će nestati sa zatvaranjem splitskog škvera. Treba li očekivati da će Split postati dalmatinska Silicijska dolina, Wall Street ili Oxford? Čisto sumnjamo.

Split je osuđen na turizam i zato je uistinu krajnje vrijeme da se Split počne sustavno baviti naprednim, ambicioznim turizmom koji bi trebao postati pokretač razvoja cijele dalmatinske ekonomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.