Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomislav Tolušić, vinar i bivši ministar poljoprivrede, uhapšen je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja

Jutros je u Virovitici uhićen Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede. Tolušić je uhapšen na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja, a mediji javljaju da je razlog istrage i hapšenja navodna manipulacija europskim poticajima u vinskom sektoru. Tomislav Tolušić, koj je svojedobno bio i potpredsjednik Vlade, prije nekoliko godina pokrenuo je vinariju: projekt je sufinanciran s dva i pol milijuna kuna nepovratnog novca Europske Unije.

Tolušićev glavni vinski brend zove se Apolitico. Bijela vina iz prve berbe, koja su se na tržištu pojavila lani, nisu bila osobito dobra premda su dobila nekoliko Decanterovih priznanja. Ova tehnički korektna vina, iza kojih stoji poznata enologinja Ivana Nemet, pokazivala su da su napravljena od prosječnog grožđa: Tolušić nema vinograde pa grožđe otkupljuje. Crna vina koja su došla na tržište ove godine, Anđro s greškom i Čaruga, mnogo su zrelija i ozbiljnija. 

Druga osoba uhićena u ovom slučaju je aktualni zaposlenik Ministarstva poljoprivrede. Kako piše Telegram pozivajući se na neslužbene izvore, Tolušić je bio prijavljen da je prijavljivao zemlju za poticaje za sadnju vinograda na zemlji na kojoj su već bili vinogradi i za mijenanje iznosa poticaja u kasnijim fazama natječaja. Prijen ekoliko mjeseci po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja istražitelji su u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova zaplijenili dokumentaciju iz vremena kad je Tolušić bio ministar, vezanu uz dodjeljivanje posla tvrtki Omega software.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.