Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Madirazzin Grk Herakles iz 2020. pokazuje zašto je grk postao najtraženije bijelo vino u Hrvatskoj

madirazza-grk-herakles

Lani je vinarija Bire za grk Defora osvojila platinastu Decanterovu medalju. Ove je godine vinarija Zure za dvije verzije grka osvojila dvije zlatne Decanterove medalje. Bire i Zure uspješne su vinarije s Korčule, gdje vrhunski grk još proizvodi Igor Radovanović, a ni veteran Branimir Cebalo nije daleko. Na Pelješcu pak jantarni grk vinificira vinarija Križ a konvencionalni, dugovječni grk Herakles velika kuća Madirazza.

Grk je trenutno najtraženije hrvatsko bijelo vino, zato što je specifičan, lako prepoznatljiv, karakteran, ali i zato što ga nema dovoljno. Koliko znamo, registrirano je manje od dvadeset komercijalnih proizvođača vina od ove autohtone dalmatinske sorte, koja nema veze s Grcima.

Ime grk dokazi od pridjeva gorko: vina su uvijek blago gorka, a u lošijim verzijama neugodno gorka. Grk može dati najdugotrajnija bijela vina u Dalmaciji, u što se lani mogla uvjeriti i zagrebačka restoranska publika: naime, u Vinodolu se točio Madirazzin grk Herakles iz 2013. godine, koji je bio toliko svjež i vibrantan kao da se radilo, recimo, o preklanjskoj berbi. 

Ovih smo dana probali Madirazzin Herakles iz aktualna berbe 2020. Vino je iznimno svježe, čvrsto strukturirano, s dobrim kiselinama i visokim ali integriranim alkoholom. Tekstura je posve glatka i podatna, okus dug, linearan i sočan, a bouquet pun intenzivnih aroma citrusa, južnjački zrelog žutog ljetnog voća s ponešto herbalnih elemenata. Aftertaste je tek blago gorak. Madirazzin grk Herakles uvjerljivo pokazuje zašto je grk trenutno možda najvruće hrvatsko vino.

Gastropreporuka Grk je vino za velike rakove, najbolju oboritu ribu, ali i za sirovu plavu tunu i zrele, tvrde kravlje i ovčje sireve

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.