Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Madirazzin Grk Herakles iz 2020. pokazuje zašto je grk postao najtraženije bijelo vino u Hrvatskoj

Lani je vinarija Bire za grk Defora osvojila platinastu Decanterovu medalju. Ove je godine vinarija Zure za dvije verzije grka osvojila dvije zlatne Decanterove medalje. Bire i Zure uspješne su vinarije s Korčule, gdje vrhunski grk još proizvodi Igor Radovanović, a ni veteran Branimir Cebalo nije daleko. Na Pelješcu pak jantarni grk vinificira vinarija Križ a konvencionalni, dugovječni grk Herakles velika kuća Madirazza.

Grk je trenutno najtraženije hrvatsko bijelo vino, zato što je specifičan, lako prepoznatljiv, karakteran, ali i zato što ga nema dovoljno. Koliko znamo, registrirano je manje od dvadeset komercijalnih proizvođača vina od ove autohtone dalmatinske sorte, koja nema veze s Grcima.

Ime grk dokazi od pridjeva gorko: vina su uvijek blago gorka, a u lošijim verzijama neugodno gorka. Grk može dati najdugotrajnija bijela vina u Dalmaciji, u što se lani mogla uvjeriti i zagrebačka restoranska publika: naime, u Vinodolu se točio Madirazzin grk Herakles iz 2013. godine, koji je bio toliko svjež i vibrantan kao da se radilo, recimo, o preklanjskoj berbi. 

Ovih smo dana probali Madirazzin Herakles iz aktualna berbe 2020. Vino je iznimno svježe, čvrsto strukturirano, s dobrim kiselinama i visokim ali integriranim alkoholom. Tekstura je posve glatka i podatna, okus dug, linearan i sočan, a bouquet pun intenzivnih aroma citrusa, južnjački zrelog žutog ljetnog voća s ponešto herbalnih elemenata. Aftertaste je tek blago gorak. Madirazzin grk Herakles uvjerljivo pokazuje zašto je grk trenutno možda najvruće hrvatsko vino.

Gastropreporuka Grk je vino za velike rakove, najbolju oboritu ribu, ali i za sirovu plavu tunu i zrele, tvrde kravlje i ovčje sireve

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Madirazzin Grk Herakles iz 2020. pokazuje zašto je grk postao najtraženije bijelo vino u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min