Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO JE LIJEPO Najveće hrvatske vinarije na ovogodišnjim su Decanterovim Svjetskim nagradama osvojile dva zlata i pregršt srebra

belje-vinogradi1 copy

Zbog traumatične povijesti socijalističkog vinarstva koje se temeljilo na glomaznim poljoprivrednim kombinatima, u Hrvstkoj, baš kao i u Sloveniji, postoji snažna predrasuda i u dijelu publike i među restoraterima, da vina iz velikih vinarija nisu dobra. To je, srećom, posve netočno, što su po tko zna koji put potvrdili i rezultati ovogodišnjih Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada.

Badelov Korlat Supreme Cuvee osvojio je zlatnu medalju i 96 bodova, dakle samo bod manje od platinaste medalje. Izborni traminac Iločkih podruma dobio je zlatnu medalju.  Lagunina vina osvojila su hrpu medalja, a jednoj je malvaziji nedostajao bod do zlata. Izbornoj graševini Podruma Kutjevo također je nedostajao bod do zlata. Belje je osvojilo dvije srebrne medalje.

Ovi rezultati nisu ništa novo.  Lagunin Castello tri je puta u zadnjih deset godina osvajao zlatne medalje, De Gotho graševina Podruma Kutjevo ima platinastu medalju, Syrah Korlat iz 2014. izborio se za zlato, a beljski Merlot iz 2008. prvo je hrvatsko crno vino koje je dobilo Decanterovu zlatnu medalju.

Svemu ovom treba dodati i više medalja za velike vinarije s International Wine Challengea i bezbroj medalja s nekih uglednih ali manje značajnih natjecanja. Krajnje je vrijeme da u hrvatskoj vinskoj zajednici, profesionalnoj i potrošačkoj, nestanu predrasude prema velikim vinarijama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.