Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Omo iz 2020. prvo samostalno vino Milana Budinskog, briljantna je malvazija za 22. stoljeće

omo-g

U velikoj sve boljoj konkurenciji kao što je konkurencija među vrhunskim malvazijama, nemoguće je reći da je jedno vino najbolje; Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018 apsolutna pobjednica Vinistre, svakako je izvanredna. Kao i Claijev Sveti Jakov iz iste berbe, Cattunarovi macerati i Fakinova Il Prima. I još neke druge.

Ne usuđujemo se, dakle, tvrditi da je jedna određena malvazija najbolja, pa tako ni malvazija Omo iz 2020. Ali smo sasvim sigurni da je Omo, prvo samostalno vino Milana Budinskog, najmodernija malvazija dosad proizvedena u Hrvatskoj. Riječ je o malvaziji za 22. stoljeće . Evo zašto.

Milan Budinski, enolog koji iza sebe ima bezbroj internacionalnih i domaćih priznanja, pokušava integralno promišljati i artikulirati cijeli proces nastajanja vina, od tla i klime, preko sadnje i tretmana loze u vinogradima, preko proizvodnje vina do odležavanja koje vinu daje završni karakter.

Premda je u Laguni bio zadužen za proizvodnju milijuna litara vina različitih žanrova, i premda zna sve tehničke postupke koji mogu oblikovati vino, Budinski nije tehnički enolog.

Kad to ne bi bilo pretenciozno, Budinskog bi zapravo treball zvati filozofskim enologom, o čemu uostalom govori i sljedeća aporija. Kad smo se prije desetak dana vozili kroz zapadnoistarske vinograde, Budinski je među ostalim kazao : “Besmisleno je govoriti o prirodnim vinima, kad je skoro sve oko nas zapravo nastalo čovjekovom intervencijom u prirodu.”

Ovo, naravno, ne znači da je Budinski protivik metodoloških i pojedinih stilskih značajki žanra/pokreta prirodnih vina. Naprotiv, Omo je po većini kriterija prirodno vino: grožđe dolazi iz organskog uzgoja iz Veraldinih vinograda, ne sadrži nikakve aditive osim sumpora, kvasci su prirodni, dokiseljavanja naravno nema, a od tipičnog tehničkoh enološkog arsenala Budinski je za Omo koristio samo bentonit.

Omo je dakle “prirodan”, ali istodobno impresivno elegantan, graciozan i izbalansiran, kao klasični burgundci koji koštaju par stotina eura. Grožđe je bilo perfektno zrelo, visoki alkohol perfektno je integriran, struktura je perfektno čvrsta, piramidalna, a tekstura vibrantna kao, primjerice, u najuspjelim vinima Simčičeve Opoke. Okus je kontinuiran, s punim srednjim nepcem i veoma dugim završetkom s mineralnim naglaskom.

I najvažnije od svega, Omo je vino koje malvaziju diže na višu razinu, i koje će postati kriterij za moderne neindustrijske malvazije. Utoliko je Omo iz 2020. koji je odležavao u dvije trećine hrasta i trećini neutralne akacije, zaista malvazija 22. stoljeća.

Milan Budinski službeno će predstaviti Omo 27. svibnja, na svoj 42 rođendan. Napunjeno je, nažalost, tek oko 4000 butelja i par desetaka magnuma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.