Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Obavještajne službe prodavača na Kvatriću uspješno su razotkrile i spriječile špijunsku misiju financijskih inspektora

kvatric-folije

Dok smo danas čekali u redu u našoj omiljenoj mesnici na tržnici Kvatrić, preko ramena su nam provirila dva dobro uređena muškarca, gotovo hipstera, i počeli gledati robu u vitrini. Ništa nisu kupili, izišli su za nekoliko sekundi. Gotovo iste sekunde kd su izišli prodavačica je pokazala na kobitel i rekla da su dvojica vrlo vjerojatno državni inspektori, vjerojatno financijski. 

Zahvaljujući dobro organiziranoj obavještajnoj službi prodavača i na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, inspektori-lažni foodieji razotkriveni su prije nego što su uspjeli naplatiti bilo kakvu kaznu.

Obavještajno samoorganiziranje raznih trgovačkih i ugostiteljskih cehova nije nikakva novost. Prije četiri godine na Kornatima smo prisustvovali uspješnoj akciji lokalnih restoratera protiv carinika i financijskih inspektora.

Sjedili smo s vlasnikom jednog uglednog kornatskog restorana, kad je čovjeku zavibrirao mobitel. Na ekranu je pisalo “Isplovili su iz Šibenika”, što se odnosilo na inspektore i carinike. Oko nas se u trenutku uključila cijela mreža motorola i mobitela, koja je otok obavještavala o kretanju inspektora. 

Pregled kornatskih restorana tog je dana trajao najmanje šest sati, u što smo se osobno uvjerili. Inspektori su odlučili zauzeti restorane usred ručka i večere, kad su puni, i osoblje bi se trebalo brinuti za goste a ne zahtjeve inspektora. Strani nautičari bili su zbunjeni, nisu mogli razumjeti da vlasti tako očigledno upadaju u restorane koji nisu ni u kakvom značajnom prekršaju. Koliko se sjećamo, državni službenici i nisu pronašli ništa značajno.

Budimo realni, točno je da se solidan broj restoratera i trgovaca često ne ponaša legalno. Međutim, imspekcijski pritisci na restorane, kafiće i dućane katkad su apsurdno brutalni. Sjetimo se samo preklanjskog skandala kad su državni inspektori usred lockdowna zatvorili zagrebačku Tekku zbog stolića za izdavanje hrane.

Državna uprava prečesto se ponaša kao neprijatelj ugostitelja i malih trgovaca a ne kao njihov nadzornik. Stoga je logično da se trgovci i ugostitelji na razne načine samoorganiziraju kako bi onemogućili inspektore i druge državne službenike.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.