Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bastiàn je novi veliki vinski projekt u zapadnoj Istri, koji je debitantskom Malvazijom osvojio zlato na Vinistri

Zapadna Istra postaje najuzbudljiviji dio istarske vinske scene. Uz veterane na vrhuncu snage poput Kozlovića, Cattunara, Claia i Coronice, sve važniju ulogu u vinskom atlasu zapadne Istre igra Veralda, koja je u zadnje dvije ili tri godine drastično  napredovala. A tu je sada i potpuno novi projekt, pokrenut prije desetak mjeseci.

Riječ je o vinariji Bastiàn, koju je osnovao zagrebački poduzetnik Ivan Leko. Leko je angažirao najboljeg mogućeg konzultanta, the enologa Milana Budinskog. Bastiàn posjeduje tridesetak hektara vinograda na vrhunskim položajima u zapadnoj Istri i uskoro počinje graditi vinariju i kušaonicu na brdu kraj restorana Morgan u Bracaniji.

Na sedamdeset posto  Bastiànovih vinograda, od kojih su neki tek zasađeni, raste malvazija; sortiment još obuhvaća chardonnay, sauvignon, merlot , cabernet franc i cabernet sauvignon.

Osobito je važno da su Bastiàonovi vinogradi u organskom uzgoju. Primjerice, između redova vinograda zasađeni su repica, zob, nigella, bob i druge kulture koje eliminiraju korov i reguliraju hranjivost tla, tako da nema potrebe za korištenjem herbicida ni sličnim intervencijama.

Zasad smo probali dva Bastiànova vina. Malvazija iz 2021. jako uspješno kombinira svježinu, zrelost  i punoću. Riječ je o jednoj od onih malvazija koje mogu trajati znatno dulje od jednog ljeta.

Bastiànova debitantska Malvazija osvojila je zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri. Rose napravljen od merlota i cabernet franca prilično je senzacionalan, potpuno suh, blijed, naglašeno vinskog karaktera i hrskave teksture.

Radi se o jednom od najboljih hrvatskih rosea, koji je, međutim, proizveden u malim količinama. Napunjeno je tek par tisuća boca. S obzirom na visoke ambicije vlasnika i neupitnu stručnost enologa, Bastiàn bi relativno brzo mogao postati velika zvijezda istarske vinske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.