Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istra ovog vikenda postaje svjetski vrijedna gastrodestinacija : u Istri nastupa petnaestak svjetskih Michelinovih chefova

rovinj

Naši nas čitatelji u komentarima katkad prekoravaju da favorizirano Istru, u usporedbi s drugim dijelovima zemlje. No, činjenice o  stalnom rastu   istarske gastronomske scene naprosto su nesporne, a dodatno će ih učvrstiti  predstojeći vikend.

Naime, na dvije, posve odvojene gastronomske manifestacije koje se održavaju u Istri, nastupit će više od petnaest chefova stranih restorana s Michelinovim zvjezdicama. U Rovinju, na Weekend Food Festivalu govorit će ili kuhari, među ostalima, Dabiz Munoz (DiverXO, tri zvjezdice) Massimo Bottura (Osteria Francescana , tri zvjezdice), Rasmus Munk ( Alchemist, dvije zvjezdice), Ana Roš ( Hiša Franko, dvije zvjezdice), Emanuele Scarello (Agli Amici, dvije plus jedna zvjezdica).  Gotovo istodobno u Puli se održava regata krstaša Maxi On, na kojoj sudjeluje osam chefova  Michelinovih restorana iz Italije, na čelu s čuvenim Bobom Cereom, čiji Da Vittorio ima tri zvjezdice dulje od deset godina. U Puli će kuhati i Tomaž Kavčič (Dvorac Zemono, jedna zvjezdica ). Ovakva koncentracija Michelinovih  zvjezdica   posve je netipična i za znatno veće destinacije od Istre.

Što govori o dvije činjenice. Prvo, Istra je kao regija dovoljno privlačna da može okupiti elitu europske gastronomije. Drugo, Istrani su dovoljno poduzetni i pametni da infrastrukturno podrže gastronomske manifestacije najvišeg međunarodnog ranga. Međutim, od esencijalnog je značaja za hrvatsku  gastronomiju i hrvatski turizam da se jednako ambiciozni  događaji ponovo počnu organizirati i  u Dalmaciji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.