Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mrs.Fogg je uvjerljivo najbolje uređena pizzeria u Zagrebu. Pizza je također prilično dobra

Mrs. Fogg, supruga popularnog bara Mr. Fogg iz Martićeve ulice, smještena je u neuglednom ambijentu između Plodina i Pevexa u Novom Zagrebu. Pa ipak, usprkos pomalo distopijskom okruženju, Mrs.Fogg uređena je upravo spektakularno; riječ je, bez ikakve konkurencije, o najbolje dizajniranoj pizzeriji u Zagrebu, u kojoj je upravo fenomenalno sjediti i uživati u neponovljivom interijeru.

A interijer je, kao i u Mr.Foggu, posvećen steampunku. Steampunk je popkulturni, literarni i umjetnički pokret nastao osamdesetih godina: riječ se prvi put pojavila 1987. godine u Sjedinjenim Državama. Steampunk je posvećen futurizmu 19. stoljeća, prije svega viktorijanske Engleske, kad je para počela pokretati brodove, lokomotive i cijeli svijet (zato i ime steampunk).

Steampunkeri svojim najvažnijim prorokom smatraju Julesa Vernea, francuskog SF pisca iz pretprošlog vijeka; Mr.Fogg se nazvao Mr.Fogg po Phileasu Foggu, glavnom junaku čuvenog romana Put oko svijetu u 80 dana.

Mrs.Fogg je još senzacionalnije uređena od Mr.Fogga: Dugački šank koji imitira brodsku parnu turbinu s propelerom i kormilom (nikad u Zagrebu nismo vidjeli tako fenomenalno dizajniran šank), pianino s misterioznim mehanizmom, portal kroz koji se ulazi u kuhinju s lijepom peći i niz drugh detalja posvećenih starom futurizmu i prvim primjercima tehničkih uređaja koje danas smatramo svakodnevnima, dopunjuju ugođaj što ga diktira bar kamufliran u brodski parni stroj. Samim otvaranjem tako uređenog lokala Novi Zagreb udvostručio je svoj ugostiteljski potencijal.

Pizze su također veoma dobre. Za pizze su odgovorni Domagoj Kralj i Ivana Petrović, koji su ispekli vještinu pizzaiola u legendarnoj O’Hari. Tijesto za pizzu fermentira minimalno pet dana. Pizza je vrlo hrskava na rubovima; preptostavjamo da su rubovi dodatno posuti oštrim brašnom. No, najvažnije je što je tijesto, premda posve tanko, neobično čvrsto, bez one neugodne palačinakste sredine koja se javlja kod većine hrvatskih pizzerija.

Kad bismo ocjenjivali samo tijesto, Mrs.Fogg dobila bi 4 do plus 4. Sastojci su nažalost nešto slabiji. Mozzarella nije osobito kremasta, maslinovo ulje posve je indiferentno, jedva da ga možete osjetiti, a čips od bosiljka na pizzi bio je pogrešno pržen, pa se pretvorio u masne listove bosiljka. No, osim ovih pogrešaka, obje naše pizze, pepperoni s kobasicama i jalapenom, i pizza s inćunima i kaparima, prilično slatkim rajčicama i nesretnim čipsom od bosiljka, bile su jako ukusne i neočekivano lagane. Poslije pizze kod Mrs.Fogg nećete osjećati težinu u trbuhu.

Pizze koštaju između 45 i 97 kuna. Lista jakih pića je izvrsna. Lista vina sasvim je solidna; popili smo buteljku Matoševićeve crne Grimalde iz 2018. Lista piva nažalost je katastrofalna, jer se oslanja samo na dosadne industrijske proizvode koje distribuira Karlovačka pivovara. Tu je, doduše, i jedan Aflligem, ali onaj najslabiji u portfoliju tog inače izvrsnog piva. Konobar koji nas je posluživao bio je uzorno profesionalan.

Mrs.Fogg

Ulica Karla Metikoša 2b, Novi Zagreb

UREĐENJE 5/5 PIZZA -4/5  VINO I JAKA PIĆA -4/5  PIVO 0/5  SERVIS 4/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.