Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što bi trebalo jesti na Veliki petak? Riblji restorani će nas mrziti, ali na Veliki petak katolici nipošto ne bi trebali jesti oboritu ribu, velike rakove, losos ni kavijar. Evo zašto

rivica-riba

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan, neusporedivo važniji od Božića. Božić je proslava Isusova rođenja; nitko, naravno, ne zna kad se Isus zaista rodio. Božić je simbolički blagdan koji povezuje razne kulure, od zapadnih, preko azijskih do afričkih, u njihovom traganju za višim smislom života i za životnom radošću, ali Božić nema stvarni teološki sadržaj. Uskrs je, pak, blagdan same esencije kršćanstva.

Uskrs je blagdan Bogočovjeka, koji je preživio smrt da bi svim ljudima pokazao  kako su zapravo potencijalno besmrtni (sve to, naravno, ako vjerujete u kršćanstvo). Veliki petak dan je kad Isus Krist, dakle Bog, ubijen, Zato je među ostalim Veliki petak jedini obvezni kršćanski dan posta.

Badnjak nije obvezni post. Daleko od toga. Veseli hercegovački franjevci, tvrdi vjernici, za Badnjak kuhaju sarmu i režu pršut. No, Veliki petak, dan kad je Bog ubijen, jedini je ultimativni post u svim kršćanskim zajednicama.

E sada, kakve sve to veze ima s restoranima? Naravno da ima. Veliki petak već se destljećima koristi kao jak izgovor za raskošne riblje gozbe. Budući da se na Veliki petak ne smije jesti meso, riblji restorani zarađuju puno novca na velikim skupim ribama i rakovima, a drugi restorani koji se bave višim rangom hrane, prodaju nevjerojatne količine dimljenog lososa. Ni kavijar nije izvan igre.

Sve su to narodni običaji koje ne želimo kvariti. Ali, ipak, svi koji su kršćani, na Veliki petak, dan kad je ubijen Bog, zaista ne bi smjeli jesti šanpjere, škrpine, jastoge i škampe, jer to zvuči kao da slave ubojstvo o Boga. Veliki petak dan je za najskromniju hranu u godini; malo povrća i malu plavu ribu. Sve drugo jest ismijavanje Uskrsa. Kao, postimo, a zapravo se prejedamo najfinijim i najskupljim stvarima iz Jadrana.

Dakle, ako ste katolici, sutra nemojte jesti skupu ribu nego jedite  najskromnije što možete. Ako niste katolici, potpuno je svejedno hoćete li večerati biftek, hamburger ili kovača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.