Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je ukrajinska vinarija s Crnog mora uspjela dostaviti vina na Decanterove Svjetske vinske nagrade

beykush-g

Decanter je u srijedu objavio priču o ukrajinskoj vinariji Beykush koja je unatoč ruskoj agresiji i ratnom kaosu odlučila raditi normalno i izvoziti vina dokle god to bude moguće. Normalno već sada nije normalno na jugu Ukrajine, na obali Crnog mora gdje se Beykush nalazi. Samo da bi dostavili uzorke na ocjenjivanje za Decanterove Svjetske vinske nagrade morali su napraviti poduhvat. 

Beykush je, piše Decanter, prošlog tjedna počeo prevoziti tisuće vina u zapadnu Ukrajinu kako bi ih sačuvao za mogući izvoza na druga tržišta. Direktorica vinarije Svetlana Tsibak potvrdila je da su u dva dana poslali dvije palete, oko 1500 boca. Odlučili su i normalno sudjelovati na Decanterovim vinskim nagradama u Velikoj Britaniji. Inače se uzorci šalju poštom ili dostavom.

No Beykushova vina nekoliko je ljudi moralo prebacivati preko granica i dostaviti osobno u Engleskoj. Šest kutija vina prvo su morali prebaciti u ured njihova prijatelja u Mađarskoj. Prenosili su ih preko granice jednu po jednu, tijekom dva tjedna. Onda su morali pronaći nekoga da vina stavi u prtljagu i avionom preveze u Englesku. Pitali su za uslugu brata svjoe prijateljice koji je doletio u Mađarsku iz Londona. Uzeo je vina, platio prijevoz, vratio se u London i odnio vina u Decanter. 

Bio je to brat ukrajinske teniske zvijezde Sergija Stakhovskog, koji također ima vinariju u blizini Beykusha. Stakhovski sada ne igra ni ne proizvodi vina jer se prijavio u vojsku i trenutno je u obrani Kijeva. 

Svetlana Tsibak je predsjednica lokalnog udruženja butiknih vinarija, koje se od početka ruske agresije posvetilo humanitarnom radu. Među ostalim, organizirali su europske vinarije da osiguraju smještaj izbjeglicama iz Ukrajine.

Nekoliko vinarija na jugu Ukrajine, posebno u okolici Hersona, trenutno su pod okupacijom. Beykushova sudbina je neizvjesna jer se nalaze nedaleko od Mikolaiva. Ukrajinske vinarije koje još mogu fizički raditi, odsad nadalje ovisti će o izvozu. Beykushu rastu narudžbei iz Velike Britanije za njihova prirodne oranže od rkatsitelija.

Kažu da je potražnja narasla ali proizvodnja je neće moći pratiti. Vina su još u tankovima i bačvama, ali ne vinari ih ne mogu buteljiratijer nema boca. Lokalna tvornica boca je uništena. Zadnje tri godine vinari su dosta kupovali boce iz Španjolske ali sada je dostava gotovo nemoguća, pa traže dobavljače u susjednoj Moldaviji.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.