Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AFERA SMRZNUTE PIZZE Zbog trovanja i smrti djece u Francuskoj talijanski Buitoni pod istragom za ubojstva iz nehata

Pariško tužiteljstvo u petak je objavilo da je otvorilo istragu o nekoliko ozbiljnih slučajeva trovanja djece bakterijom Escherichia coli i dva smrtna slučaja za koje se sumnja da su povezani s  konzumiranjem smrznutih pizza Buitonijeve linije Fraîch’Up.  Buitoni je jedan od najpoznatijih talijanskih brendova tjestenina osnovan još krajem 19. stoljeća, danas u Nestléovu vlasništvu. 

Istraga je otvorena dva dana nakon što su francuske zdravstvene vlasti objavile da su utvrdile vezu između konzumiranja ovih pizza i teških slučajevima trovanja.  Od kraja veljače u Francuskoj je zabilježen porast slučajeva teških sindroma povezanih s trovanjem bakterijom E. coli. 

Sve Buitonijeve smrznute pizze iz trgovina su povučene 18. ožujka, prije rezultata analiza, čim su inspektori posumnjali da bi upravo one mogle biti uzrok teških trovanja bakterijom E.coli. Kad su analize dovršene, vladina Opća uprava za zdravstvo  u srijedu je potvrdila “vezu između nekoliko slučajeva i konzumacije smrznutih pizza iz asortimana Fraîch’Up marke Buitoni kontaminiranih bakterijom Escherichia coli.”

Slučajevi su zabilježeni u 12 francuskih regija, otrovala su se djeca u starosti od jedne do 18 godina, a dvoje djece je umrlo. U ta dva slučaja još nije sa sigurnošću utvrđeno da su E.coli dobili baš iz Buitonijevih pizza. Francusko javno zdravstvo tvrdi da su od 75 slučajeva pod istragom, u 41 slučaju utvrđeni “slični hemolitički i uremijski sindromi”, a za 34 se još provode dodatne analize. 

Nestle je zatvorio dvije tvornice u Francuskoj u kojima proizvodi Buitonijeve smrznute pizze za tamošnje tržište. Istragu otvorenu 22. ožujka vodi Odbor za javno zdravlje pariškog tužiteljstva koji ima nacionalnu jurisdikciju. U istrazi sudjeluju i francuski Središnji ured za suzbijanje štete na okolišu i javnom zdravlju (Oclaesp), Glavna uprava Nacionalne žandarmerije, Odjel za istrage Opće uprave za tržišno natjecanje, potrošače i suzbijanje prijevara (DGCCRF) i Državna brigade za veterinarska i fitosanitarna istraživanja (BNEVP) Ministarstva poljoprivrede, priopćilo je tužiteljstvo. Dakle, riječ je o na najvišoj državnoj razini. 

Buitoni se sumnjiči za “prevaru, izlaganje ili prodaju pokvarenih ili  krivotvorenih prehrambenih proizvoda štetnih po zdravlje, stavljanje u promet proizvoda štetnog po zdravlje, ugrožavanje drugih, nenamjernog ozljeđivanja i ubojstva iz nehata”.

Prema informacijama koje prenosi agencija AFP i još nekoliko tamošnjih medija,  roditelji oboljele djece podnijeli su tužbe na nekoliko sudova u Francuskoj. “Ne razumijemo što se moglo dogoditi. Analizirat ćemo svoje sigurnosne protokole i rezultate analiza dostaviti vlastima,” rekao je Jérôme Jaton, Nestléov direktor proizvodnje na konferenciji za novinare.  

Sve Buitonijeve pizze smrznute povučene su iz prodaje još 18. ožujka, prije dovršenih analiza, čim su francuski inspektori posumnjali da bi mogle biti uzrok trovanja. Ljude su pozvali da ih bace ako ih imaju u zamrzivačima.  Nestlé je zatvorio dvije proizvodne tvornice u Francuskoj u kojima proizvodi Buitonijeve smrznute pizze za tamošnje tržište. Svi uzorci analizirani u tvornici bili su negativni na E.coli. Sada se istražuje kako su se i gdje pizze kontaminirale.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.