Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MEĐUNARODNI DAN WHISKYJA Kratka posveta Michaelu Jacksonu, ocu današnje whisky scene

michael-jackson-whisky copy

Međunarodni dan whiskyja, neki će se složiti i jedini pravi, iskreni, dan je sjećanja na velikog Michaela Jacksona, publicista i oca današnje whisky scene. U poplavi raznih proslava i World Whisky Daya zamišljenog isključivo kao komercijalni projekt, pomalo u sjenu pada Međunarodni dan whiskyja koji se od 2009. godine obilježava svakog 27. ožujka. 

Datum je odabran prema rođendanu neponovljivog Michaela Jacksona, jednog od prvih, a slobodno možemo reći i najvećeg pisca o whiskyju i pivu. Mogli bi ga opisati i kao influencera prije doba influencera, ali influencera koji nije radio samo zbog novca i svakako daleko većeg znanja i ozbiljnosti od većine današnjih.

Jorkširac rođen 27. ožujka 1942. godine vrlo se rano počeo baviti novinarstvom i gotovo slučajno došao u dodir s pivom i whiskyjem. Strast prema novootkrivenoj sceni sredinom 1970-ih ga odvodi ga u svijet slobodnog novinarstva i sustavnog pisanja o pićima.

Jacksonove kolumne u The Independentu i The Observeru temelj su današnje scene whiskyja i piva, a smatra se i ključnim za populariziranje pojmova pivskih stilova. Bez njega vjerojatno ne bismo imali toliki interes za pivo, a vrlo vjerojatno niti kraftersku scenu koju je upravo njegovo pisanje uzdiglo iz opskurnosti 1970-ih godina. Njegove knjige, posebno o belgijskim pivima, smatraju se ključnom literaturom.

Ipak, ono po čemu je Jackson ostao najslavniji su whiskyji, o kojima je napisao na stotine članaka i niz knjiga. Njegov The Malt Whisky Companion smatra se biblijom suvremenog shvaćanja malt whiskyja i načina ocjenjivanja. Podjelu karakteristika na arome njušenja, kušanja i finiša svrstane u raspon 0-100 koju je uveo još prije pedesetak godina, do danas  u manje-više identičnom obliku koriste gotovo svi ljubitelji i autori. Knjiga je i nakon njegove smrti doživjela nova izdanja uz revizije autorskog tima u Jacskonovom stilu. Malo se publicista može pohvaliti takvom reputacijom.

Jackson je bez dvojbe bio najutjecajniji whisky autor i komentator još od velikog Alfreda Barnarda i njegove monumentalne knjige Whisky destilerije Ujedinjenog kraljevstva s kraja 19. stoljeća. Za svoj rad posebno je nagrađen i doista prestižnom titulom Master of the Quaich koju dodjeljuje škotska industrija whiskyja.

Ono što je možda manje poznato, bio je i jedna od nautjecajnijih osoba za nastanak definicija prepoznatljivih škotskih regionalnih stilova. Dodatno mu moramo zahvaliti i uporno inzistiranje na odabiru čaša prema stilovima i piva i whiskyja, a detalji koje je naglašavao danas se smatraju standardom.

Bez Michaela Jacksona gurmanski svijet zasigurno ne bi bio no blizu ovakav kakav je danas. Kako ga je opisao Charles MacLean, još jedna legenda whisky publicistike: “Michael Jackson bio je prvi koji je postavio single maltove na kartu svijeta!”

Nažalost napustio nas je 30. kolovoza 2007,  relativno mlad s navršenih 65 godina, još uvijek u naponu žara za pisanjem, iako dulje od desetljeća u borbi s Parkinsonovom bolesti koja mu je zadnjih godina ozbiljno narušavala komunikaciju.

U želji za odavanjem dodatne počasti istinskom junaku whisky scene, veliki entuzijast Hans Offringa uz pomoć velikog broja istomišljenika pokrenuo je inicijativu Međunarodnog dana whiskyja i akcije prikupljanja novčane pomoći za borbu protiv opake Parkinsonove bolesti. Nazdravite mu u spomen čašicom omiljenog škotskog malta (osobno je obožavao stare Macallane)!

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.