Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ledena graševina iz Orahovice osvojila je Veliku zlatnu medalju na utjecajnom njemačkom natjecanju Mundus Vini

martin-albus-ledena-g

Ledene su berbe sve rjeđe, naprosto zato što vrijeme više nije dovoljno hladno. Ipak, Vinarija Orahovica uspjela je 2018. godine proizvesti Ledenu graševinu i Ledeni zeleni silvanac.

Oba su vina, pametno, uvrštena u selekciju Martin Albus, prestižnu liniju orahovičkih vina koja je odmah po izlasku postigla ozbiljan uspjeh na hrvatskoj restoranskoj sceni (plus dvije Decanterove medalje za suha vina).

martin-albus-ledena

Graševina iz ledene berbe i Zeleni silvanac iz ledene berbe nedavno su odlikovani najvišim priznanjima Mundusa Vini, velikog njemačkog vinskog natjecanja koje okuplja vina iz cijeloga svijeta. Zeleni silvanac iz ledene berbe 2018. osvojio je zlatnu medalju, dok je Graševina iz ledene berbe 2018. osvojila 97 bodova i Grand Gold, veliku zlatnu medalju.

Oba su vina izvrsna. Razlika u medaljama svodi se na razliku u kiselini; graševina ostavlja dojam snažnije kiseline i naglašenije svježine što je esencijalno za slatka vina. Silvanac ostavlja dojam nešto slabije kiseline i svježine, pa je zato dobio nekoliko bodova manje od graševine.

Graševinu karakterizira snažna koncentracija, intenzivni bouquet i okusi, kojima dominiraju suho voće, kora citrusa, med i orasi. Graševina je upravo uzorno, kristalno čista. 

martin albus plaketa

Riječ je o prebogatom vinu koje dugo traje u ustima, iza sebe ostavlja spektakularan osjećaj zadovoljstva i radosti i želju za još jednom čašom, premda sadrži dosta neprevrelog šećera i relativno niskih 10.5 posto alkohola. Mnoga ledena vina znaju imati manje alkohola, ispod 10 posto, ali sauternesi koji katkad znaju biti približno jednako slatki kao ledena vina, često imaju više od 13 posto alkohola.

Orahovička Graševina iz Ledene berbe, premda naravno nije i ne može biti toliko gusta, pomalo nas je podsjetila na tokajsku Eszenciju, što spada među najveće moguće komplimente za slatka vina.

Silvanac iz ledene berbe također posjeduje hedonsitički, neodoljivi bouquet pun suhog i egzotičnog voća, meda i oraha: vino je baš jako užitno i odlično ide uz suhe marelice, sladoled od pistacija, marcipan i čokoladne praline s malo slađim punjenjima. Nijedno od ovih vina nije za crnu čokoladu, ali bi se zato moglo servirati uz roquefort ili stilton.

Orahovica se ledenim izdanjima Martina Albusa uvrstila među najbolje hrvatske proizvođače slatkih vina. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.