Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Bokoon u Funtani kuha jotu i maneštru, peče meso na ognjištu, riba svježe tartufe, a umjesto Cole i Fante toči Pašaretu

bokoon-g

Čime velike hotelske grupe hrane turiste? Masovnim generičkim jelima, lošim pizzama, groznim burgerima, nepažljivo kuhanom pastom, velikim salatama s dosadnom piletinom, prženim lignjama patagonica i sličnim jelima koja ne zanimaju nikoga tko zaista voli hranu.

Konoba Bokoon u kampu Istra u Funtani izvrstan je primjer suprotnog pristupa turističkoj gastronomiji i ugostiteljstvu. Konoba Bokoon toliko je dosljedno istarska da ne prodaje čak ni Colu ni Fantu nego toči Pašaretu, Ginetu i Monadu. Pašareta je starinsko istarsko gazirano piće od mandarina i naranči, koje obitelj Ferenčić već 98 godina proizvodi u Starom Pazinu, današnju verziju Ginete u Kašteliru proizvode Urša i Marko Bratović, a Monada je “prva hrvatska craft cola” koju proizvodi riječki Kings Caffe. 

bokoon-skoljke

Bokoonov meni podjednako je radikalno istarski. Na njemu se, među ostalim, nalaze jota, maneštra, ombolo, istarske kobasice, fuži i druge lokalne tjestenine s pravim svježim tartufima, janjetina na padelu, školjke iz Limskog kanala, Latusovi i Špinovi sirevi , tri vrste vrlo finih ulja, kroštule… Imaju čak i istarsku supu. Jedino neistarsko jelo je kotlet crne slavonske svinje.

bokoon-janjetina-1
bokoon-vino

Nedjeljni ručak u prepunom  Bokoonu počeli smo odličnim srdelama  na savor, s fino pogođenom slatkoćom luka . Bogata janjetina na padelu s njokima poslužena je u vrlo gustom umaku, a fritaja jedva da se vidjela od obilja  crnih tartufa.

Ambijent je hipsterski rustikalan, s puno dobro pogođenih detalja, a gospodin Edi, koji svim gostima entuzijastično objašnjava koncept Bokoona, spada u kandidate za najboljeg hrvatskog konobara 2022.

Konoba Bokoon Valamarov je restoran: ona pokazuje kako bi se velike korporacije trebale ponašati prema lokalnoj gastronomiji, umjesto da goste maltretiraju općenitim internacionalnim jelima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.